Ексклюзиви
середа, 05 лютого 2020 10:37

Назвали популярні методи крадіжок грошей із карт

Назвали популярні методи крадіжок грошей із карт
Фото: нововолинськ.com.ua

2019 року шахраї заробили близько 362 млн грн на виманюванні грошей із карт.

Найпопулярнішими методами виявилися схеми, побудовані на соціальній інженерії, повідомила Українська асоціація міжбанківських платіжних систем ЕМА.

Також вона розповіла, якими способами заробляли на картах українців.

Перший спосіб - соціальна інженерія або виманювання реквізитів карт, смс-паролів тощо.

Застосовуючи ці схеми, шахраї телефонували потенційним жертвам і повідомляли про виграш або блокування картки. Пропонували свою допомогу, просили назвати конфіденційні дані про платіжну картку. В середньому виманювали близько 3400 грн.

Також шахраї без відома жертви перевипускають їхні сім-карти. Робили це для отримання доступу до банківських кодів і паролів безпеки. Для цього жертві могли дзвонити і навіть поповнювати рахунок. Потім шахраї зверталися до оператора, щоб замінити нібито втрачену сімку. Для цього вони називали номери телефонів, з яких здійснювалися дзвінки, і суму, на яку поповнили рахунок. Його ідентифікують як власника номера, і шулер отримує доступ до вашої сім-карти. І якщо до сімки прив'язано платіжну карту і онлайн- або мобільний-банкінг, шахраї можуть вкрасти з неї гроші або взяти онлайн-кредити.

Другий спосіб - шахрайство з банкоматами.

У топі найпростіший метод крадіжки - обманщики заклеюють слот для видачі купюр клейкою стрічкою. Люди йдуть, не дочекавшись грошей, втрачаючи близько 2 тис. грн. 2019-го зафіксували 193 таких випадки. Також шахраї застосовують пристрій, який зчитує дані з магнітної стрічки платіжної картки.

Іноді трапляються й фізичні атаки на банкомати - їх висаджують, викрадають або зламують.

Третій спосіб - крадіжка грошей при дистанційному банківському обслуговуванні. Кіберзлочинці зламують комп'ютери за допомогою спеціальних програм, отримують доступ до системи, збирають реквізити і крадуть гроші з рахунка.

І четвертий популярний спосіб - підробка й дублікат платіжних карт.

Найчастіше це відбувається з картами, оснащеними тільки магнітною стрічкою. Картки з чипом або безконтактні картки захищені набагато краще.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки грошей викрали інтернет-шахраї торік

Фахівці радять нікому не давати своїх даних, не переходити за дивними посиланнями в смс-повідомленнях і на інтернет-сайтах і відразу блокувати карту, якщо є найменші підозри.

Тернопільські поліцейські знайшли шахрая, який видурив 365 тис. грн, зібраних на лікування потерпілих від вибуху підлітків із села Угринів Підгаєцького району.

Зараз ви читаєте новину «Назвали популярні методи крадіжок грошей із карт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути