Ексклюзиви
пʼятниця, 11 січня 2008 11:36

Науковці знайшли спосіб відновлювати нерви

Американський університет Wake Forest повідомив про розробку нового способу регенерації нервових тканин, пошкоджених в результаті травми. "Сировиною" для виробництва нових нервів служить звичайне волосся, пише Washington ProFile. Пошкоджені нерви відновлюють нині за допомогою мікрохірургічних операцій. Це можливо здійснити двома шляхами: або запозичити шматочок нерва з іншої частини тіла, або з"єднати два закінчення розірваного нерва порожньою трубочкою, сподіваючись на природний процес регенерації тканини. Проте обидва ці способи мають вади. У деяких випадках вилучення нерва для пересадки неможливе, крім того – це додатковий удар по організму. У свою чергу, регенерація нервів не відбувається у людей старше 17-ти років.

Університет вперше спробував використовувати для вирішення цієї проблеми широко відомий білок кератин. У найближчій перукарні було зібране людське волосся, з якого і був виділений очищений кератин. Раніше було доведено, що кератин здатний впливати на активність особливих кліток (кліток Шванна), які грають важливу роль у процесі регенерації нервів.

Експеримент був проведений на лабораторних мишей, у яких вилучили 4 мм нерва, – серйозна травма для маленької тварини. Після цього, розірвані закінчення зв"язали за допомогою кератинового гелю. За 6 тижнів було встановлено, що лікування кератином дозволило почати процес регенерації нервів у 100% піддослідних мишей – натомість цей процес був помічений лише у половини гризунів, що входили до контрольної групи і не отримували подібного лікування. Крім того, "кератинові миші" відновлювалися швидше, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Науковці знайшли спосіб відновлювати нерви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути