Ексклюзиви
вівторок, 27 вересня 2022 06:31

Народне свято Здвиження: яких традицій дотримувалися наші предки

Народне свято Здвиження: яких традицій дотримувалися наші предки
Фото: pixabay.com

27 вересня церква вшановує Воздвиження Чесного Хреста Господнього. Воно святкується на згадку про знайдення хреста, на якому розіп'яли Ісуса Христа.

В народі це свято називається Здвиження або Здвиг. Вважається, що цього дня остання птиця відлітає у вирій.

На Воздвиження приходить похолодання і починається справжня осінь. Колись давно люди вірили, що земля "на Здвиження здвигається", тобто закривається, а осінь починає швидко до зими рухатися:

"На Здвиження земля движиться ближче до зими", "В цей день здвигається земля з літа на зиму". Господарі намагались до Чесного Хреста зібрати весь врожай на полі, в садку та городі, викопати картоплю, посадити молоді дерева.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні іменини святкує особливе чоловіче ім'я

На Здвиження, за старими народними віруваннями, не можна починати важливих справ, бо інакше все задумане піде прахом. І взагалі не слід виконувати важкої роботи, особливо пов'язаної з деревом: рубати ліс, пиляти дрова, стругати дошки. А краще відстояти ранкову службу, сходити на ярмарок і потім покропити свяченою водою всі кутки у хаті, щоб вигнати звідти всю нечисть.

В очікуванні холодної зими вужі та гадюки ховаються у нори. А перед тим змії востаннє влаштовують собі свято, вигріваються на сонці, кубляться на пеньках. Тому старі люди попереджають: на Чесний Хрест не можна ходити до лісу, бо плазуни ще не сплять. Особливо застерігали від цього дітей. А то як підеш в ліс по гриби та ягоди, то, мовляв, або змія вкусить, або впадеш у зміїну яму і залишишся там на цілу зиму. А в деяких місцевостях взагалі в цей день зачиняли двері на замок, бо часто змії, відчуваючи тепло, заповзали в хату.

Наприкінці вересня птахи вже готуються летіти у вирій. Якщо на Здвиження хтось бачив високо в небі пташину зграю – обов'язково загадував бажання.

27 вересня церква відзначає Воздвиження Хреста Господнього. Вознесіння Чесного і Животворящого Хреста Господнього відноситься до числа двунадесятих церковних свят. Друга назва – Хрестовоздвиження.

Зараз ви читаєте новину «Народне свято Здвиження: яких традицій дотримувалися наші предки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути