четвер, 22 травня 2008 11:53

Нафта злетіла до рекорду в 135 доларів за барель

Нафта злетіла до рекордної відмітки на падінні комерційних запасів палива у США. Ціна ф"ючерсного контракту на нафту марки WTI на липень у електронній системі Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) вранці 22 травня піднялася на 1,87 долар щодо рівня закриття торгів, і складає 135,04 доларів за барель.

Ціна липневого контракту на WTI в середу на NYMEX виросла відразу на 4,10 долари до рекордної відмітки для закриття сесії - 133,17 долари за барель.

Комерційні запаси нафти в США на тижні з 10 по 16 травня знизилися на 5,32 млн барелів - до 320,4 млн барелів. Про це сказано у щотижневій доповіді міністерства енергетики США. Товарні запаси бензину скоротилися на 755 тис барелів і склали 209,4 млн барелів.

Експерти чекали збільшення запасів нафти на 300 тис барелів, дистилятів - на 1,43 млн барелів.

Як відомо, найбільший інвестиційний банк Goldman Sachs 16 травня скоригував власний прогноз на ціну нафти, заявивши, що вже в другому півріччі цього року ціна бареля досягне 141 долара проти раніше очікуваних 107 доларів.

Прогноз групи аналітиків був оприлюднений на тлі очікуваного зростання закупівель вуглеводнів Китаєм у зв"язку з руйнівним землетрусом і небажанням Саудівської Аравії збільшити видобування нафти попри прохання президента США Джорджа Буша.

В той же час аналітик інвестиційного банку Goldman Sachs Аргун Мерті спрогнозував, що зростаючий попит на нафту швидше за все викличе "суперстрибок" цін, які перевищать 200 доларів за період від півроку до двох років.

У всьому світі росте попит на нафту, проте на першому місці в цьому відношенні стоїть Китай з його стрімким економічним зростанням, і - меншою мірою - Індія. Зараз обидві ці країни все більше конкурують з США, Європейським союзом і Японією, які прагнуть отримати левову частку вироблюваної в світі нафти, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Нафта злетіла до рекорду в 135 доларів за барель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути