Ексклюзиви
четвер, 11 жовтня 2007 18:12

На Тернопільщині розкопали усипальницю VІ століття до н.е

У Чортківському районі Тернопільської області під час археологічних розкопок виявили усипальницю VІ століття до нашої ери.

Як повідомив кандидат історичних наук, науковий співробітник відділу археології Інституту українознавста ім. І. Крип"якевича НАН України Микола Бандрівський, судячи з самої конструкції та знайдених в усипальниці речей, у ній похована привілейована особа, а можливо, навіть і можновладець.

"Під час розкопок кургану ми виявили цікаву архітектурну споруду стовпової конструкції. Для її спорудження було потрачено масу зусиль, адже вона складається з десятків тонн каміння", - зазначив Бандрівський.

Усипальниця, вважає науковець, служила і для виконання певних обрядів або поминань покійного. Вона не була засипана, в середину конструкції при потребі можна було потрапити. До її центральної частини, яка має розмір 5 х 5 метрів, ведуть галереї. Таких пам"яток, за словами Бандрівського, в Україні одиниці. "У цьому немає нашої заслуги, але із знахідкою нам пощастило, дякуємо Богу, що ми натрапили на таке унікальне відкриття", - сказав він.

За час розкопок уже виявили дві бойові сокири, панцирі, які складаються з 5-7 тис. сталевих лусочок. Їх нашивали на шкіряну основу і встеляли у 3-4 шари. "Такий панцир неможливо було пробити стрілою і навіть списом, хіба спеціальним ударом бойової сокири", - зауважив Бандрівський.

Також в усипальниці знайшли глиняний та бронзовий посуд, а ще - унікальний бронзовий казан.

Знахідки, знайдені під час розкопок усипальниці, за словами Бандрівськ, потраплять в Львівський державний музей, де їх експонуватимуть.

 

Зараз ви читаєте новину «На Тернопільщині розкопали усипальницю VІ століття до н.е». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути