пʼятниця, 15 лютого 2008 16:41

На супутнику Сатурну виявлені величезні запаси нафти

На одному з найбільших супутників Сатурну - Титані - учені виявили запаси нафти і газу, що в 100 разів перевершують земні. Підрахувати об"єми вуглеводнів ученим допомогли дані радарної зйомки Титану, що поступають з міжпланетної станції "Кассині".

"Титан просто покритий вуглецевими і вуглеводневими з"єднаннями - це гігантський завод органічних хімікатів", - заявляє Ральф Лоренц, один з фахівців місії Кассині з лабораторії прикладної фізики університету Джона Хопкінса.

Запаси вуглеводнів тільки в 15 з десятків виявлених крупних озер Титану могли б забезпечувати обігрів, освітлення і кондиціонування житлових будинків Америки протягом трьох сотень років.

Тільки у темних гігантських дюнах, що покривають поверхню Титану на 20%, вуглеводневої сировини в декілька сотень разів більше, ніж всіх запасів вугілля на Землі.

Супутник Сатурну багато в чому нагадує Землю. Минулого року на Титані були виявлені метанові озера і циклічний круговорот рідини, схожий на круговорот води на Землі. Дані "Кассині" також змогли підтвердити, що на далекій планеті є хмари, бувають дощі і снігопади. Ці відкриття надалі можуть допомогти ученим пояснити походження життя на планеті Земля.

В умовах стрімкого зменшення запасів нафти на Землі, свідчення про вуглеводневі багатства Титану звучать особливо актуально. Проте, учені заперечують можливість майбутнього використання ресурсів Титану, хоч би тому, що планета розташована досить далеко від Землі, а температура її поверхні - мінус 180.С.

Хоча, учені не унеможливлюють видобутку корисних копалин на астероїдах і на Місяці. На думку учених, розробка космічних покладів технічно можлива і економічно рентабельна, але вона почнеться не раніше як через 15-20 років, повідомляє РІА "Новини".

Зараз ви читаєте новину «На супутнику Сатурну виявлені величезні запаси нафти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути