Ексклюзиви
пʼятниця, 30 листопада 2007 13:45

На словацькому кордоні вилучили уран для "брудної бомби"

Представники поліції Словаччини заявили, що затримали на кордоні контрабандну партію урану, який, потенційно, міг бути використаний для створення "брудної бомби".

У контрабандистів було вилучено 481,4 грама порошкової речовини, що містить радіоактивні ізотопи уран-238 і уран-235. Цієї кількості речовини було б досить для виробництва "брудної бомби". Дані попередньої експертизи дозволяють припустити, що радіоактивні матеріали були вироблені на території однієї з країни колишнього СРСР.

При спробі провезти через словацько-угорський кордон два контейнери з радіоактивними матеріалами 28 листопада затримано троє людей: 40-річний громадянин України і два угорці, один із яких постійно проживає на українській території. Поліція встановила покупців, яким контрабандисти мали передати товар. Радіоактивні матеріали планувалося продати по 3,5 тисячі доларів за грам.

"Брудна бомба" – вибуховий пристрій, начинений матеріалом, що містить радіоактивні речовини. Передбачається, що при вибуху такої бомби відбувається радіоактивне забруднення навколишньої території. На сьогодні не відомо про жоден теракт із застосуванням "брудної бомби", хоча декілька терористичних угруповань, імовірно, володіють технологією виготовлення таких пристроїв, передає Lenta.Ru

Зараз ви читаєте новину «На словацькому кордоні вилучили уран для "брудної бомби"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути