Ексклюзиви
середа, 19 грудня 2007 13:36

На сході Афганістану поліція затримала три автомобілі з коштовним камінням

Афганська поліція затримала три автомобілі, навантажених коштовним і напівкоштовним камінням, які контрабандисти мали намір незаконно вивезти на територію Пакистану, повідомив журналістам представник МВС Ісламської Республіки. За його словами, автомобілі були затримані під час рутинної перевірки в східній афганській провінції Пактія, яка межує з Пакистаном. У них було 45 сумок з коштовним камінням. Водії машин заарештовані, ведеться слідство.

Афганістан багатий на коштовне та напівкоштовне каміння високої якості. Так, родовище смарагдів, відкрите в долині Панджшер ще в 1970-і роки, є сьогодні одним із найбільших у світі. Смарагди цієї долини під час війни моджахедів з контингентом радянських військ були основним джерелом коштів для відомого польового командира Ахмадшаха Масуда, який підкуповував афганських військових і чиновників у "комуністичному" Кабулі, а вони, в свою чергу, ділилися планами проведення військових операцій.

На схід від Кабула розташовані родовища рубінів та берилів.

Проте національною гордістю Афганістану вважається ляпіс-лазур або лазурит. Афганський лазурит з родовища Саре-Санг був виявлений при розкопках Трої, а також в одній із гробниць єгипетських фараонів. Ювеліри всього світу вважають його еталонними, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «На сході Афганістану поліція затримала три автомобілі з коштовним камінням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути