субота, 19 січня 2008 17:31

На початку лютого медики чекають на епідемію грипу

На свята рівень захворюваності на гострі респіраторні інфекції дещо впав, але по закінченню шкільних канікул та різдвяних вихідних, протягом цього тижня відсоток недужих різко збільшився. Поки у жодному населеному пункті України епідемічний поріг не перейдено. Однак, за прогнозами лікарів, самої епідемії не уникнути.

Кожен шостий українець щорічно хворіє на грип. Таку статистику фахівці Міністерства охорони здоров"я прогнозують і цього року. В Україні циркулюватимуть три штами вірусу грипу: два типу А під назвами "Соломонові острови" та "Вісконсін" і один типу В "Малайзія". Штам "Соломонові острови" вважається новим, оскільки його ніколи не було в Україні.

Людмила Мухарська, заступник головного державного санітарного лікаря України: "Переважна більшість наших громадян не захищена саме від цього штаму – немає імунітету. Взагалі за клінічними ознаками неможливо визначити, якими штамами інфікувалася людина і саме який штам викликав захворювання на грип – перебіг клінічний абсолютно однаковий".

Грипозного піку очікують на початку лютого. Епідемія розпочнеться від прикордонних територій і за кілька тижнів сягне центру. Зазвичай у середньому за період епідемії на грип хворіє близько семи мільйонів людей. І що тепліша зима, то більша захворюваність.

Людмила Мухарська, заступник головного державного санітарного лікаря України: "Ситуація може тягнутися ще декілька місяців, і ось ця друга хвиля епідемії, про яку я говорю, вона майже щороку буває, а ось червоне - це зараз ми в цій ситуації, тільки-тільки захворюваність починає зростати".

Насамперед знімають клінічні симптоми: високу температуру, головний біль, кашель, запалення горла, кишкові інфекції. Лікарі кажуть, що всі симптоми індивідуальні – що найбільш ослаблене в організмі, на те грип і впливає. Радять фахівці на час захворювання постільний режим, противірусні препарати, багато пити, обмежити спілкування та вживати лимони, калину і малину. Найгірше – переносити грип на ногах, тоді можуть бути дуже тяжкі ускладнення, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «На початку лютого медики чекають на епідемію грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути