четвер, 15 листопада 2007 17:25

На пляжі Уельсу знайшли уламки американського винищувача часів Другої світової війни

На одному з пляжів Уельсу виявлені уламки американського винищувача часів Другої світової війни, які були приховані під шаром піску 65 років, пише The Telegraph.

Як відзначає сайт організації TIGHAR (Міжнародна група з дослідження історичних авіасудів), уламки літака Lockheed P-38 помітив британець, який 31 липня 2007 року разом з своєю сім"єю відпочивав на морському узбережжі. Тиждень опісля під час відливу він знов відправився на цей пляж і сфотографував свою знахідку, після чого опублікував фотографію в одній з місцевих газет.

Статтю помітили фахівці, які в жовтні направили на місце виявлення винищувача команду з декількох чоловік, щоб вони вивчили знахідку. За словами фахівців, уламки літака з"явилися на нетривалий час завдяки незвичайним метеоумовам, проте в даний час їх знову занесло піском.

Проте історикам вдалося встановити, що двомоторним літаком, побудованим в 1941 році, керував лейтенант ВПС США Роберт Елліотт. 27 вересня 1942 року 24-річний Елліотт здійснював тренувальний політ, проте раптово у винищувача виникли проблеми з подачею пального, і пілотові довелося зробити вимушену посадку на узбережжі Уельсу.

При аварії американець не постраждав, проте через два місяці він загинув під час бойового вильоту в Тунісі. Тіло Роберта Елліотта і його літак знайти так і не вдалося.

В даний час команда фахівців шукає кошти для того, щоб весною 2008 року дістати уламки P-38 з моря. Свій інтерес до раритетної знахідки вже проявили декілька британських історичних музеїв. До теперішнього часу з побудованих на початку минулого століття більше 10 тисяч винищувачів P-38 повністю або частково збереглися лише 32. Ймовірно, 10 з них до цих пір здатні піднятися в повітря, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «На пляжі Уельсу знайшли уламки американського винищувача часів Другої світової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути