Ексклюзиви
понеділок, 14 січня 2008 08:22

На парламентських виборах у Тайвані перемогли прихильники возз"єднання з Китаєм

Після підбиття підсумків виборів на острові Тайвань з"ясувалося, що 81 з 113 місць у парламенті посідатимуть депутати від партії "Гоміньдан", яка виступає за тіснішу співпрацю з Китаєм, повідомляє AP.

"Гоміньдан" критикує нинішнього президента Чень Шуйбяня і його Демократичну прогресивну партію (ДПП) за погіршення відносин з КНР, зокрема за кампанію про визнання острова формально незалежним від Китаю.

Чень Шуйбянь сказав, що всю провину за програш ДПП бере на себе.

Офіційна позиція Китаю з приводу тайваньських виборів поки невідома. Проте місцеві ЗМІ вже назвали ситуацію сприятливою для КНР. Державні газети, включаючи газету People"s Daily, друкарський орган Комуністичної партії, публікують звіти про недавні вибори, нагадуючи також про відхід Чень Шуйбяня з поста голови партії, що програла.

Associated Press зазначає, що останніми роками офіційний Пекін прямо не коментує політичні події на Тайвані, щоб не позбавити кандидатів у депутати, які виступають за тісніші зв"язки з Китаєм, підтримки виборців.

Фактично Тайвань незалежний від КНР з 1949 року. Тоді вся територія країни, за винятком цього острова, опинилася під контролем Комуністичної партії Мао Цзедуна. Юридично ж незалежність не закріплена, і, у зв"язку з успіхами прокитайської партії на виборах, не виключено возз"єднання острова з материковим Китаєм, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «На парламентських виборах у Тайвані перемогли прихильники возз"єднання з Китаєм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути