пʼятниця, 20 листопада 2015 13:32

На окупованих територіях створена система викрадення людей - волонтер

На окупованих територіях створена система викрадення людей - волонтер
Координатор спільноти Євромайдан SOS Олександра Матвійчук

Кожного другого полоненого з місцевих громадян бойовики жорстоко катували. Про це Gazeta.uaрозповіла координатор спільноти "Євромайдан SOS" Олександра Матвійчук.

"На Донбасі наші мобільні групи документують свідчення людей, які вийшли з полону. Опитали більше 160 військових і цивільних. Кожного другого цивільного, а вони як правило місцеві, жорстоко катували. На окупованих територіях створена система викрадення людей.
З досвіду Майдану ми знаємо, що рано чи пізно війна закінчиться. Треба буде відновлювати не тільки інфраструктуру, але і віру у справедливість. Якщо зараз ми не зберемо свідчень, то після закінчення війни у нас не буде доказів і винних. Це мають робити державні органи, але вони це роблять дуже погано", - сказала вона.

Олександра Матвійчук переконана, що на окупованій території цивільні - найвразливіші.

"З восьми тисяч загиблих на Донбасі за офіційними даними - сім тисяч цивільних. Там викрадають людей навіть за таким пунктом як "пасивна допомога республіці". А насправді просто забриють майно. Є цілий пласт таких справ. Це територія безправ'я. Вимір влади окупантів - відстань, на яку стріляє їхній автомат. Нещодавно я говорила з жінкою із Донецька, яка провела в полоні три місяці. Вагітною. Її били. Звинуватили в тому, що вона снайпер, хоч була вже у досить поважному стані вагітності. Насправді хтось доніс, що вона за Україну", - розповіла координатор "Євромайдан SOS" Олександра Матвійчук.

Детальніше про роботу "Євромайдан SOS" після Революції гідності можна буде прочитати в одному із номерів "Газети по-українськи".

Зараз ви читаєте новину «На окупованих територіях створена система викрадення людей - волонтер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути