неділя, 20 травня 2007 12:39

На найбільший в історії морський скарб претендує Іспанія

Міністерство культури Іспанії зажадало від правоохоронних органів країни розслідувати історію навколо виявлення компанією Odyssey морського скарбу і з"ясувати, чи не є він частиною національного надбання Іспанії, йдеться в оприлюдненій в неділю заяві Мінкультури.

На думку міністерства, "вкрай підозріло, що компанія Odyssey категорично відмовляється назвати, кому належав затонулий корабель, на якому знаходилися скарби, і де він був виявлений".

"Громадянській гвардії слід з"ясувати, по-перше, чи не був затонулий корабель іспанським, а по-друге, чи не був він виявлений в територіальних водах Іспанії", - підкреслюється в заяві.

В п"ятницю, 18 травня, американська компанія Odyssey Marine Exploration, яка спеціалізується на пошуках морських скарбів, оголосила, що виявлені і підняті на поверхню приблизно 500 тисяч монет вже переправлено в США.

Згідно англійських і американських джерела, швидше за все, йдеться про англійський корабель Merchant Royal, який затонув в 1641 році недалеко від островів Сіллі поблизу британського узбережжя.

Проте, міністерство культури Іспанії підозрює, що "скарби могли бути знайдені не біля англійського берега, а в районі Гібралтарської протоки, де також працюють фахівці американської компанії".

Минулого року Odyssey отримала від Іспанії ліцензію на проведення пошукових робіт затонулого в 1694 році в районі Гібралтарської протоки (територіальні води Іспанії) англійського судна Sussex, на борту якого знаходилося приблизно 9 тонн золота. Проте американцям заборонено піднімати на поверхню скарби у разі їх виявлення.

Одночасно їм заборонено шукати скарби з інших кораблів, що покояться на дні протоки, де свого часу затонули сотні іспанських суден, які прямували з Латинської Америки до Іспанії із золотом і сріблом.

Підозри іспанців виникли і у зв"язку з тим, що на минулому тижні Odyssey зафрахтувала літак для транспортування невідомого вантажу з Гібралтара, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «На найбільший в історії морський скарб претендує Іспанія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути