понеділок, 24 листопада 2008 12:42

На Львівщині теж відчули кризу. Знизились інвестиції

На Львівщині теж відчули кризу. Знизились інвестиції
В умовах несприятливої економічної ситуації цього року на Львівщині спостерігається тенденція до уповільнення темпів зростання інвестицій. Якщо у І кварталі інвестиції в основний капітал зросли більш, ніж на чверть, порівняно з відповідним періодом торік, за півріччя приріст склав більше 20%, то за дев"ять місяців - 10,9%.

За січень-вересень поточного року на розвиток економіки області було спрямовано майже 7 млрд грн інвестицій в основний капітал.

Частка Львівщини у загальнодержавному обсязі капіталовкладень становила 4,8%. За цим показником область серед регіонів України посіла шосте місце, а за темпами приросту - 9.

На кожного мешканця в середньому припало 2,6 тис.грн інвестицій в основний капітал, що є менше, ніж у середньому в Україні (3 тис.грн.).

Пріоритетні напрями інвестування в області - промислове виробництво та розвиток інфраструктури області, житлове будівництво, а також торгівля та туристично-рекреаційна сфера.

Уповільнення темпів зростання зумовлене скороченням обсягів інвестування зв"язку, трубопровідного транспорту, добувної, легкої, деревообробної, хімічної промисловості, металургійного виробництва, виробництва та розподілення електроенергії, газу та води.

Нестабільна фінансова ситуація спричинила скорочення питомої ваги кредитів банків у структурі капітальних інвестицій з 17% за дев"ять місяців 2007 року до 13% цьогоріч. З державного та місцевих бюджетів було профінансовано менше 6% усіх вкладень. За цих умов головним джерелом фінансування інвестицій залишаються власні кошти підприємств.

Тенденція до скорочення інвестування триватиме і надалі. За підсумками 2008 року інвестиції зростуть не більше, ніж на 5% у порівнянні з попереднім роком. Проте, нарощування інвестицій вісім років поспіль призведе до перевищення рівня 2000 року у 3,7 разу.

Нагадаємо, під час VIII Львівського міжнародного економічного форуму "Європейське партнерство - відкриті можливості" голова Львівської ОДА Микола Кміть наголосив, що очікує від проведення такого заходу рекордне надходження інвестицій в економіку Львівщини. "З часом ми залучатимемо не 50 млн, а 200, 500 і навіть мільярд доларів", - акцентував голова ЛОДА.

Він також повідомив, що в економіку області за 17 років незалежності надійшло 1 млрд дол. інвестицій. Захід.Нет.

Зараз ви читаєте новину «На Львівщині теж відчули кризу. Знизились інвестиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути