Ексклюзиви
неділя, 17 лютого 2008 14:34

На Кіпрі проходить перший тур президентських виборів

Як заявив в ефірі місцевого телебачення голова виборчої комісії Лазарос Саввідіс, вибори проходять без порушень і в установленому порядку.

Президент Республіки Кіпр є головою уряду і обирається всенародним голосуванням на п"ятирічний термін. На цей пост претендує дев"ять кандидатів.

До списків виборців внесено близько 516 тисяч чоловік, яким належить проголосувати на 1159 виборчих ділянках. Голосування на Кіпрі є обов"язковим для громадян.

Розділений Кіпр знов проголосує за громадською ознакою. Міжнародне співтовариство визнає на острові лише Республіку Кіпр, в голосуванні не приймуть жителі невизнаної Турецької республіки Північного Кіпру (ТРПК). Це утворення проголосило незалежність в односторонньому порядку в 1983 році, але не було визнано жодною державою, окрім Туреччини.

Невелике виключення з правила, коли президента вибирають фактично тільки греки-кіпріоти, складуть дві групи громадян. Це невелика група "оточених" греків-кіпріотів на півночі острова і близько чотирьохсот турків-кипріотів на території, контрольованою Республікою Кіпр.

Серед кандидатів майже рівні рейтинги в районі 30% мали нинішній президент Тасос Пападопулос, спікер парламенту Дімітріс Хрістофіас і колишній глава МЗС Іоанніс Касулідіс.

Виборчі ділянки закриються о 17 годині за місцевим часом. Незабаром після цього стануть відомі перші результати голосування.

Другий тур виборів пройде 24 лютого, повідомляє РІА Новини.

Зараз ви читаєте новину «На Кіпрі проходить перший тур президентських виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути