вівторок, 06 листопада 2007 09:29

На Камчатці сталося несподіване виверження вулкана

На Камчатці відбулося виверження вулкана Безіменний, що стало вперше за декілька років повною несподіванкою для вчених, повідомив провідний науковий співробітник Інституту вулканології і сейсмології ДСВ РАН Олексій Озеров. "Могутня газо-попелова колона піднялася над Безіменним у ніч з понеділка на вівторок", – сказав учений. За його словами, виверження було "не дуже сильним" і тривало близько півтори години.

Упродовж останніх років Безіменний був одним із найпередбачуваних із 28 вулканів Камчатки, що діяли.

"Виверження Безіменного відбувалися з постійним інтервалом у 5-6 місяців і передбачалися з високою точністю вірогідності – до 100%. Тепер же після останнього виверження, зареєстрованого 14 жовтня, пройшло менше місяця і подія, що відбулася, стала повною несподіванкою", – сказав Озеров.

Озеров розповів також, що могутній сплеск активності спостерігався у вівторок і на "сусіді" Безіменного – розташованому в 80 кілометрах вулкані Шивелуч.

"О 9.30 за місцевим часом Шивелуч викинув попіл на висоту близько восьми кілометрів", – сказав він.

Учений відзначив, що перебувати поблизу обох вулканів – украй небезпечно. Попелові викиди та шлейфи, за його словами, являють також серйозну загрозу для авіапольотів на місцевих і міжнародних лініях: частинки попелу, які є уламками магматичного матеріалу діаметром до двох міліметрів, при потраплянні в механізми виводять їх з ладу. Несподівані викиди утруднюють навігацію.

Для населених пунктів Камчатки, за оцінкою фахівців, жоден із вулканів на даний час небезпеки не становить, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «На Камчатці сталося несподіване виверження вулкана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути