пʼятниця, 14 грудня 2007 09:45

На Каддафі подали до суду за тортури

 Палестинський лікар, висланий з Лівії разом з шістьма болгарськими медсестрами, подав до суду на лівійського лідера Муаммара Каддафі за тортури, повідомляє AFP.

Ашраф Юма Хаджуж розповів в інтерв"ю агентству, що у позові, окрім Каддафі, фігурують п"ятеро лівійських поліцейських і лікар. Хаджудж стверджує, що вони застосовували до нього тортури. Кажучи про Каддафі, лікар заявив, що "Франція повинна заарештувати цього диктатора", додавши, що йдеться не про помсту, а про правосуддя.

Можливість подати до суду на лівійського лідера з"явилася у Хаджуджа у зв"язку з візитом Каддафі до Франції. За французькими законами, підозрюваний у тортурах іноземець може бути засуджений, якщо він знаходиться на французькій землі. Проте, уточнює агентство, Каддафі як чинний глава держави має імунітет від судового переслідування.

Раніше про тортури з боку лівійських тюремників і поліцейських заявляли болгарські медсестри. Жінки розповіли, що за вісім років перебування у в"язницях їх катували електрикою, били, не давали їсти і спати і навіть ґвалтували.

Лівійська влада звинувачували шістьох жінок і палестинського лікаря у тому, що вони умисне заразили СНІДом понад 400 лівійських дітей. Після кількох років судових розглядів їх засудили до страти, яка згодом була замінена на довічне ув"язнення.

У переговорах про видачу медсестер і лікаря брали активну участь французький президент Ніколя Саркозі і його колишня дружина Сесілія. Врешті-решт, медики змогли залишити Лівію, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «На Каддафі подали до суду за тортури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути