Ексклюзиви
четвер, 08 травня 2008 08:07

Мьянма відмовляється від гуманітарної допомоги для постраждалих від циклону

Бірманський уряд не хоче приймати міжнародну допомогу у зв"язку з минулим тут тропічним циклоном "Наргіс", в результаті якого загинули десятки тисяч чоловік. Проте воно дало згоду впустити на свою територію декілька літаків з гуманітарною допомогою з деяких країн.

Країни різко засудили уряд Бірми за це, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Зокрема, міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер заявив, що Рада Безпеки ООН може схвалити резолюцію, що зобов"язує Бірму прийняти допомогу.

У свою чергу держсекретар США Кондоліза Райс заявила, що те, що відбувається в Бірмі - не питання політики.

"Це гуманітарна криза", - сказала Райс. Вона вимагає від уряду Бірми негайно прийняти міжнародну допомогу.

Голова відомства ООН, який проводить гуманітарні операції, Джон Холмс сказав, що хоча бірманський уряд співробітничає з міжнародними організаціями, необхідно діяти набагато швидше.

Тим часом, офіційні особи в Бірмі заявляють, що від циклону загинуло більше 22 тис жителів країни, ще 42 тис, згідно з їх даними, вважаються зниклими безвесті. Більше мільйона людей залишилися без даху над головою.

Не дивлячись на це уряд країни, до цих пір відмовляється відкрити кордони для міжнародної допомоги.

Американські дипломати вважають, що кількість жертв стихії може досягти 100 тис людей.

Посол США в Бірмі Шарі Віларосса говорить, що в постраждалих районах закінчується питна вода і продовольство. "Є дуже вірогідний ризик спалахів захворювань, якщо це продовжуватиметься", - сказала вона.

Повідомляється, що усесвітня продовольча програма ООН зафрахтувала чотири літаки з продуктами і предметами першої необхідності.

Зокрема, постраждалим везуть 45 тонн висококалорійного печива.

Повідомляється, що літаки вже вилетіли до Бірми і повинні прибути в Рангун сьогодні вранці, 8 травня. Розподілом допомоги в Бірмі займуться місцеві неурядові організації.

Передбачається, що в першу чергу вони будуть направлені в найбільш постраждалі райони в південній частині країни.

Хунта дозволила впустити один літак ООН з гуманітарним вантажем. Сусідні з Бірмою Індія і Таїланд також направили свої літаки з предметами першої необхідності.

Стало відомо, що в Рангуне приземлився китайський літак, що доставив 60 тонн допомоги. Під тиском світової спільноти бірманські уряд також погодився прийняти літак ООН з Італії. На борту його буде 25 тонн допомоги. Співробітники Усесвітньої продовольчої програми ООН приступили до розподілу продуктів в Рангуні і його околицях.

Проте генерали не погоджуються впустити працівників добродійних організацій без віз. Зайнятися цим питанням вони доручили заступникові міністра закордонних справ.

Прем"єр-міністр Австралії Кевін Радд і президент США Джордж Буш закликали лідерів М"янми відкрити свою країну.

"Забудьте про політику, забудьте про військову диктатуру, - заявив Кевін Радд. - Давайте просто доставимо допомогу людям, які мучаться і вмирають від того, що допомога до них не добралася".

Президент Буш, який раніше підтримав санкції проти лідерів М"янми через придушення в країні демократичного руху, запропонував для надання допомоги задіювати американські військові кораблі, що знаходяться в регіоні.

Велика частина дельти річки Іраваді в південному окрузі країни, який прийняв на себе всю силу циклону, як і раніше знаходиться під водою.

Багато доріг залишаються заблокованими, і положення тисяч людей, що пережили стихійне лихо, відчайдушне, - не вистачає продуктів і води.

Багато доріг залишаються заблокованими деревами, що повалили, і уламками будівель. Передають, що люди човгають затопленими ділянками, де у воді плавають тіла загиблих людей і тварин.

"Вони йдуть з абсолютно порожніми особами, раніше нічого подібного вони не бачили, - розповів один очевидець кореспондентові інформаційного агентства Франс прес. - Вони втратили своїх близьких, їм ніде жити і нічого їсти. Вони не знають, що з ними буде далі".

Люди, що залишилися в живих після циклону, зіткнулися з антисанітарією і гострим браком питної води.

Затоплення можуть викликати спалахи переносимих москітами малярії і лихоманки. Також є загроза холери і дизентерії.

Генерали зіткнулися з найважчими проблемами в країні після 1989 року, на який припав пік демократичних виступів.

Референдум, що намічався на 10 травня, про пропоновану конституцію, яку підтримали військові лідери країни, що перебувають при владі з 1962 року, мабуть все ж таки відбудеться. Але в районах, які постраждали більше всього, він може бути відкладений, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Мьянма відмовляється від гуманітарної допомоги для постраждалих від циклону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути