Ексклюзиви
вівторок, 20 травня 2008 19:28

МОЗ попереджали, що вакцина може бути небезпечною - експерти

Експерти заявляють про відсутність в Україні передумов для проведення масової і загальної вакцинації проти кору і краснухи у зв`язку з низьким рівнем розповсюдження цих захворювань в країні.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив доцент кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. Богомольця Андрій Шкурба.

"Роль нашої країни, за матеріалами Всесвітньої організації охорони здоров"я, в розповсюдженні кору в Європі дуже низька. Наприклад, в 1997 році у нас було зареєстровано 986 випадків захворювання, у Швейцарії, Великій Британії – більше тисячі. При цьому в деяких країнах спостерігається епідемія цього захворювання, але в цих країнах не одержують вакцин", - сказав А.Шкурба.

У свою чергу, президент громадського об`єднання "Ліга захисту громадянських прав" Вячеслав Костильов також вважає, що підстав для проведення в Україні масової вакцинації не було. "У найпроблемнішому 2006 році від кору померло 5 чоловік. У Європі від кору померла тисяча чоловік. Тобто, маючи 8% від загальної кількості населення Європи, Україна дала тільки 0,5% загальної смертності в результаті цього захворювання", - уточнив він.

За словами В.Костильова, Україна також не входить до списку країн, на частку яких, за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров"я, припадає 95% захворюваності в світі.

"Україна не входить до списку цих 47 країн. Також, як не входять до цього списку такі країни, як Албанія, Вірменія, Азербайджан, Киргизія, Молдова, Казахстан, країни Латинської Америки. Але у всіх цих країнах була проведена вакцинація саме цією вакциною, що застосовувалася і в Україні", - додав В.Костильов.

Голова Комітету соціальних питань Національної ради жінок України, доктор медичних наук, імунолог, професор Катерина Гаркава повідомила, що ще в лютому 2008 року вітчизняні вчені попереджали Міністерство охорони здоров"я України про недоцільність проведення масової вакцинації. За її словами, в МОЗ пообіцяли відкласти терміни проведення вакцинації до проведення досліджень якості запропонованої вакцини.

К.Гаркава також повідомила, що в Україні 85% громадян мають імунітет до вірусу кору і 89% - до вірусу краснухи.

Імунолог також поставила під сумнів можливість використання вакцини, що має азіатське походження. "Антигени вірусу і система гістосумісності у кожної раси різна. І при використанні цієї вакцини, також як при переливанні крові, може виникнути конфлікт, результату якого ми не можемо передбачити", - сказала К.Гаркава.

Як повідомлялося, 13 травня старшокласник із Краматорська після щеплення, зробленого напередодні, помер у реанімації.

За даними Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, станом на 7-му год. ранку вівторка в лікувальних закладах Донецької області через погіршення самопочуття у зв"язку з проведенням з 5 травня щеплень проти кору і краснухи (вакцина ZA 26-X) перебуває 89 чоловік, з них 81 дитина.

У Херсонській області четверо чоловік звернулися по медичну допомогу після вакцинації від кору і краснухи.

19 травня МОЗ припинило кампанію з масової імунізації молоді проти кору і краснухи, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «МОЗ попереджали, що вакцина може бути небезпечною - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути