Ексклюзиви
четвер, 05 квітня 2007 12:24

Мощі Жанни д"Арк виявилися єгипетською мумією

Останки, які вважалися мощами Жанни д"Арк, найімовірніше є фрагментом єгипетської мумії. Французькі учені прийшли до висновку, що вік реліквії складає більше двох тисяч років, відповідно, останки не можуть належати комусь, хто помер в XV столітті.

За словами судмедексперта Філіпа Шарлье, ванільний запах, що йде від мощів, свідчить про природне розкладання. Жанна д"Арк, як відомо, була спалена у вогнищі в 1431 році. Вчений же впевнений, що вивчені ним зразки тканин ніколи не горіли. Ще одним свідоцтвом є частинки сосни, виявлені в останках. Ці дерева не росли в Нормандії за часів Жанни, зате соснова смола часто використовувалася єгиптянами при бальзамуванні.

Досліджувані мощі були виявлені в 1867 році на горищі паризької аптеки. Римо-католицька церква визнала їх мощами Жанни д"Арк, канонізованої в 1920 році. Реліквія зберігається в музеї міста Шинон і включає почорніле людське ребро, кістку від котячої ноги і фрагменти одягу. Кішок часто бальзамували в Єгипті, проте їх також іноді спалювали разом з відьмами в середньовічній Європі, з посиланням на журнал Nature повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Мощі Жанни д"Арк виявилися єгипетською мумією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути