пʼятниця, 18 травня 2007 21:23

Моне і Дега стали імпресіоністами через проблеми із зором

Особливості живописної манери видатних художників імпресіонізму Клода Моне (1840-1926) та Едгара Дега (1834-1917) пов"язані із слабким зором живописців. До такого висновку прийшли учені-офтальмологи з медичного центру Стенфордського університету в Каліфорнії. Відомо, що обидва художники до кінця життя страждали на захворювання очей.

Клод Моне, один з основоположників цілого напряму в живописі - імпресіонізму - писав в своїй "характерній" манері тому, що мав проблеми із зором. Зокрема, художник в пізній період свого життя, коли він створив найбільш відомі свої шедеври, страждав на захворювання очей - катаракти. Такий діагноз Моне був поставлений в 1912 році.

Використовуючи комп"ютерні технології, дослідники за допомогою офтальмологічного хворого змоделювали зображення ставка з кувшинами в містечку Живерні під Парижем, біля будиночка Моне, що стало предметом зображення на однойменній картині. Короткозорий пацієнт побачив його майже таким "розмитим", як сам художник. "На цих зображеннях ми можемо бачити те, що бачив художник своїми очима", - говорить професор офтальмології Майкл Мармор, що очолює групу дослідників.

Американські учені припускають, що існує пряма залежність між творчою манерою художника і особливостями його зору. Зміни в кольорі і деталях картин, сюжети яких Моне, як відомо, повторював багато раз, відбувалися у міру погіршення його зору.

Дослідники, також проаналізували деякі зображення Едгара Дега, який теж страждав на захворювання очей. "Критики знають, що обидва цих художника мали проблеми із зором, але я не думаю, що ніхто не припускає, що це могло означати для них", - говорить Мармор.

Втім, здогадка про те, що імпресіонізм вийшов з короткозорості, існує майже стільки ж, скільки і сама течія в мистецтві. Куратор відділення живопису XIX - початку XX століть в Національній Галереї Кріс Ріопелле говорить: "Я думаю, що це назавжди залишиться загадкою, наскільки вплинули проблеми із зором на роботи Моне". Він додав, що після одужання стиль Моне не змінився радикально, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Моне і Дега стали імпресіоністами через проблеми із зором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути