понеділок, 16 квітня 2007 15:17

Моцарт не робить людей розумнішими

Пасивне прослуховування творів Моцарта, або класичної музики взагалі, не приводить ні до короткострокового, ні до постійного підвищення інтелектуальних здібностей. До таких висновків дійшли німецькі учені в ході дослідження, проведеного за замовленням міністерства освіти і науки Німеччини.

Дослідження, що виявилося першим систематичним оглядом літератури з даної проблеми, було проведене групою експертів, до складу якої увійшли нейрофізіологи, психологи, педагоги і філософи. Всі співавтори роботи мали музичну освіту.

За словами учених, їм не вдалося знайти скільки-небудь вагомих підтверджень реального існування так званого "ефекту Моцарта" – поняття, що з"явилося з легкої руки американських дослідників на початку 90-х років. Тоді, після невеликого експерименту, група співробітників Каліфорнійського університету дійшла висновку, що 10-хвилинне прослуховування творів великого австрійського композитора значно підвищує швидкість вирішення задач на просторове мислення.

Не дивлячись на те, що обгрунтованість висновків американських учених викликала сумніви, вал публікацій, присвячених "ефекту Моцарта", постійно наростав, а саме це поняття дуже швидко перетворилося на безвідмовний маркетинговий інструмент музичної індустрії.

На думку німецьких учених, результати більшості досліджень з даного питання або не піддаються відтворенню, або дуже незначні і неоднозначні. Так, люди, що виконують тести на кмітливість, дійсно краще справляються із завданнями після короткої музичної паузи, проте цей ефект ніколи не продовжується більше 20 хвилин, і, що найважливіше, абсолютно не залежить від того, яку саме музику – класичну, або сучасну – слухають випробовувані.

Висновки німецьких учених відносно довготривалої дії навчання музиці на інтелектуальний розвиток дітей не такі критичні. Зокрема, за словами одного із співавторів дослідження Ральфа Шумахера,  невелика, але статистично значуща дія музичної освіти на рівень IQ, що простежувалося протягом ряду років, дійсно була зафіксована в декількох серйозних роботах, достовірність яких не викликає сумнівів, повідомляють "Мєдновості".
Зараз ви читаєте новину «Моцарт не робить людей розумнішими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути