вівторок, 19 серпня 2008 08:25

МНС розслідує походження лісових пожеж

МНС розслідує походження лісових пожеж

Україна за гарячий серпень платить спаленими гектарами лісу і десятками помешкань людей. Лісові пожежі охопили Схід, Північ та Південь країни. Міністерство з питань надзвичайних ситуацій просто розривається: палає здебільшого верховий ліс, а щоб його гасити бракує літаків. Фахівці розслідують причини займання, але кажуть, що без втручання людини тут не обійшлося. Підлила масла у вогонь спека, вона лише пришвидшила поширення вогню. На його рахунку тисячі гектарів спалених дерев та два десятки домівок.

На Чернігівщині вогонь знищив 20 людських осель і 350 гектарів лісу. Сімнадцяти родинам тепер ніде жити. Люди намагалися врятувати спершу ліс, а потім і власні садиби. Але вогонь ішов верхівками дерев.

Пожежа зайнялася на території військового полігону, запевняють в оперативному штабі. Нині триває розслідування. Чиновники пообіцяли придбати житло всім постраждалим.

А в Ізюмському районі Харківщини вогонь поширився на тисячу гектарів. Такого Слобожанщина не бачила десять років. МНС-ники переконані: ця пожежа – наслідок першої, що зайнялася ще в четвер, і обидві сталися через підпал. Прокуратура області порушила кримінальну справу. А губернатор заборонив людям наразі відвідувати ліси. Контролюватимуть розпорядження військовослужбовці Внутрішніх військ. На щастя, небезпеки для населення немає.

Віктор Звєрєв, заступник голови Харківської облдержадміністрації з питань АПК: "На цей час загрози Червоному Шахтарю немає, на цей час працюють біля 700 людей, 38 автоцистерн, 37 пожежних машин, 8 спецтехніки й 1 гелікоптер плюс піротехнічна техніка".

Сімдесят гектарів лісу згоріло у Великоолександрівському лісництві на Дніпропетровщині. За кілька годин вогонь спалахнув у Петриківському та Царичанському районах. Суха трава палала на чотирьох гектарах. Винуватці – селяни, що спалюють стерню. Загалом за три доби в області сталося 205 пожеж.

Понад три сотні лісостепових пожеж принесли вихідні на Луганщині. Ліс горів поблизу міст Антрацит, Щастя, Сіверськодонецьк та Луганськ. На території Білокуракінського лісомисливського господарства згоріло 37 гектарів хвої та 47 гектарів степу. На щастя, рятувальникам вдалося зупинити вогонь неподалік від села Бунчуківка, де мешкає дві тисячі людей.

Ігор Савельєв, в.о. начальника ГУ МНС України в Луганській області: "Причини пожеж банальні - недопалки з проїжджаючих машин. І ще одна причина, на яку я хотів би звернути увагу: неділю тому відкрився мисливський сезон, і за цей час спостерігається стрімке зростання кількості пожеж".

У гасінні пожеж задіяли майже всіх місцевих рятувальників. Та процес ускладнюється, бо горить верховий ліс, а тут можуть зарадити тільки спецлітаки. Їх у МНС-ників лише чотири, та ще стільки ж гелікоптерів. На всю Україну, повідомляє ICTV

Зараз ви читаєте новину «МНС розслідує походження лісових пожеж ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути