четвер, 10 січня 2008 12:28

Миротворці в Дарфурі не можуть виконувати свою місію через брак коштів

Напад, якому піддався спільний миротворчий контингент Афросоюзу (АС) і ООН у суданському Дарфурі минулого понеділка, підтверджує, що місія АС–ООН дотепер не має необхідних технічних і фінансових засобів для виконання своїх завдань, вважають, як повідомляють арабські ЗМІ, міжнародні експерти. У результаті нападу на миротворчий конвой на північному сході Дарфуру був важко поранений один миротворець, серйозно пошкоджена техніка, що належить місії. Відповідальність за цей напад ООН поклала на ЗС Судану. Суданське керівництво категорично відкинуло висунуті звинувачення.

"За п"ять місяців після затвердження резолюції 1796 (що заснувала створення спільного міжнародного миротворчого контингенту в Дарфурі) ми дотепер не маємо жодних гарантій суданського керівництва щодо врегулювання технічних питань розміщення наших військових. А наша місія донині так і не має в своєму розпорядженні достатнього військового складу і не має достатньої кількості устаткування, технічних і матеріальних засобів для виконання своїх завдань", – заявив глава контингенту з боку ООН Жан-Марі Гуенно.

Він наголосив, що без урегулювання цих питань, а також без досягнення прогресу щодо мирного врегулювання конфлікту між Хартумом і дарфурськими повстанцями "не варто чекати успіхів від міжнародної миротворчої місії у справі досягнення миру та стабільності в Дарфурі".

На початку 2008 року спільна міжнародна миротворча місія ООН-АС прийняла мандат на діяльність на заході Судану від угруповання африканських миротворців. Африканські військові не раз піддавалися критиці за нездатність впоратися зі зростаючим насильством у зоні локального конфлікту.

Резолюція 1796 РБ ООН передбачає розміщення на заході Судану 26 тисяч міжнародних миротворців, які замінять дев"ять тисяч африканських військових,  що знаходилися тут з 2004 року.

Для ефективнішого виконання своїх завдань міжнародні сили ООН зажадали від суданського керівництва дозволу на придбання для контингенту військових вертольотів та іншої сучасної військової техніки. Проте офіційний Хартум відмовив їм у цьому проханні, пояснивши свою відмову побоюванням, що за допомогою вертольотів і засобів стеження "блакитні каски" займатимуться шпигунством.

ООН звинувачує керівництво Судану в тому, що воно спеціально затруднює процес розміщення і подальшої діяльності міжнародних миротворчих сил. Натомість, у самій ООН донині не вирішено питання про комплектування сил для Дарфуру достатньою кількістю військових, а також про фінансування контингенту.

Швеція і Норвегія на початку 2008 року відкликали свою раніше зроблену пропозицію щодо комплектування миротворчого контингенту 400 військовими.

Раніше також Хартум заявив, що він виступає категорично проти того, щоб у складі міжнародних миротворців були представники неафриканських держав. Суданське керівництво висловилося категорично проти того, щоб у Дарфурі були присутні набрані до складу контингенту військовослужбовці Таїланду і Непалу.

Раніше в ООН стверджували, що миротворчий контингент зможе почати повноцінне виконання своєї місії з початку 2008 року. Проте тепер така вірогідність викликає загальні сумніви через масу проблем, з якими зіткнулося командування контингентом.

Громадянська війна в суданському Дарфурі почалася в лютому 2003 року. Відтоді в результаті насильства в країні, за даними ООН, загинули близько 200 тисяч людей, понад два з половиною мільйони стали біженцями, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Миротворці в Дарфурі не можуть виконувати свою місію через брак коштів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути