субота, 17 травня 2008 15:38

Міністр фінансів США обіцяє, що економіка країни до кінця року відновиться

Економіка Сполучених Штатів почне відновлюватися у другій половині 2008 р. Про це 16 травня заявив міністр фінансів США Генрі Полсон, виступаючи перед топ-менеджерами американських компаній.

За його словами, наразі фінансові ринки виглядають "значно спокійнішими", ніж два місяці тому. І хоча проблеми на ринку нерухомості, як і раніше, залишаються головним гальмом економічного розвитку, ці негативні ефекти будуть незабаром знижені за рахунок набуття чинності пакету податкових стимулів для американських громадян.

Вислови міністра фінансів продовжили низку в цілому оптимістичних заяв адміністрації США щодо поступової реабілітації американської економіки.

Нагадаємо, що у кінці квітня поточного року той же Полсон висловив думку, що кредитно-фінансова криза наполовину минула, і гірше для економіки США, можливо, позаду. Білий дім завіряє, що не останню роль в цьому зіграли запропоновані ним антикризові заходи - зокрема, часткове відшкодування податку на прибуток громадянам країни.

Виплати з відшкодування податку на прибуток індивідуальним платникам податків і сім"ям варіюються від 300 дол до 1 тис 200 дол. Це входить до плану з виділення 168 млрд дол для стимулювання американської економіки, підписаний президентом США в лютому ц.р. З цієї суми 152 млрд дол буде виділене в 2008 р, інше - в наступному.

Тим часом, на думку багатьох незалежних експертів, економіка США увійшла до смуги рецесії, хоча Білий дім цього виразу старанно уникає.

"Ідеальним сценарієм для світової економіки виявилося б незначне уповільнення темпів економічного зростання, сильний долар, низький рівень інфляції і низькі процентні ставки у всьому світі, окрім США. Проте цим надіям не призначено справдитися", - відзначає провідний економіст Morgan Stanley Річард Бернер.

Більше того, те, що наразі відбувається на світовій економічній арені, взагалі мало схоже на ту ідеальну картину, яку намалював експерт, - інфляція продовжує зростати всупереч заходам, що робляться, темпи зростання світового ВВП знижуються, а процентні ставки рости не поспішають.

Американська монетарна влада, які в ідеалі повинні підвищувати облікові ставки, щоб стримати інфляцію, вже впродовж останніх декількох місяців знижує ставку рефінансування, що лише сприяє подальшому зростанню інфляції, передає РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Міністр фінансів США обіцяє, що економіка країни до кінця року відновиться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути