Ексклюзиви
четвер, 07 серпня 2008 19:00

Меморіал пам"яті жертв Голодомору нагадує скелет жаби

Автор: фото: Іванна ЯСИНЄВА
  Проект-переможець конкурсу в Сумах на кращий меморіал пам’яті жертв Голодомору.  Автори композиції пропонують встановити на кам’яному хресті чорно-білий зріз хати. Посередині — символічну фігуру жінки з металу
Проект-переможець конкурсу в Сумах на кращий меморіал пам’яті жертв Голодомору. Автори композиції пропонують встановити на кам’яному хресті чорно-білий зріз хати. Посередині — символічну фігуру жінки з металу

У Сумах завершився конкурс на кращий проект меморіалу пам"яті жертв Голодомору 1932-1933 років. Перемогла робота Олега Прокопчука й Івана Абрамова. Авторів нагородили премією в 5 тис. грн.

меморіал являтиме собою 3-метровий зріз хати: наполовину чорний, напів-білий. Посередині — символічна фігура жінки.

— Коли побачив цей проект, зміг тільки сказати: "Що за маячня", — розповідає доцент кафедри зоології педагогічного університету Ігор Мерзлікін, 47 років. — Чим більше вдивлявся в центральну постать, тим більше мені ставало жалко бідну жабу, скелет якої явно надихав авторів під час виготовлення скульптури. Не рахуючи трьох ніг, усе інше — точна копія жаб"ячого скелета. Пам"ятаю, як ще дитиною стояв біля меморіалу жертвам Хатині й по спині бігали мурашки. Хоча ніяких пояснювальних записок про зміст скульптурної композиції я не читав. А біля цього монументу — хоч томи пояснень поклади. Нічого, окрім кощунства, люди не побачать.

— У 1933-му моя восьмирічна сусідка вмирала з голоду, — говорить Марія Марченко, 89 років. — Вона повзком ледь добралася до колгоспного поля, де визріла пшениця. Обідрала зерно з кількох колосків, щоб з"їсти. Прийшов обхідник, сказав, тут нічого брати не можна. Відібрав у неї те зерно й викинув назад на поле. Дівчинка померла наступного дня. Шлях до поля відібрав у неї останні сили. Якщо увічнювати жертв голоду, то чому не зробити це в постатях отих нещасних дітей, які вмирали з голоду біля поля. Чи просто поставити кам"яний буханець хліба.

На зведення монумента пам"яті жертв Голодомору з міського бюджету виділять 350 тис. грн. Його планують встановити в листопаді у сквері поблизу автовокзалу.

— Автори підійшли до роботи творчо, оригінально, — каже Сергій Вінтоняк, головний архітектор Сум. — Робота правильно передає дух жалоби й трауру. Вона реальна для втілення. Я думаю, Суми дозріли до сприйняття саме такого пам"ятника.

Зараз ви читаєте новину «Меморіал пам"яті жертв Голодомору нагадує скелет жаби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути