Ексклюзиви
понеділок, 14 жовтня 2019 20:23

"Медична реформа під загрозою" - Сухорукова розповіла про наслідки скандалу у МОЗ

"Медична реформа під загрозою" - Сухорукова розповіла про наслідки скандалу у МОЗ
Оксана Сухорукова: Якщо нова влада хоче впливати на гроші, забрати автономність НСЗУ - це зруйнує всю систему. Фото: Сергій Старостенко

Суть медичної реформи - це не просто зміна фінансування, це зміна світогляду і ставлення лікаря до роботи та пацієнта, автономізація закладів, що надають медичну допомогу.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповіла голова директорату медичних послуг МОЗ Оксана Сухорукова.

"Сьогодні є ризик ручного керування. Так не можна побудувати систему. Адже за п'ять років прийде нова команда. Ми це бачимо 28 років. За цей час наша медицина дійшла до занепаду. Якщо хочемо дати лікарням можливість розвитку - мають бути інституційні зміни", - пояснює вона.

Реформа первинної ланки відбулась. Більшість населення України - 28 мільйонів - уклали декларацію з лікарями, наголошує чиновниця.

"Підготувались до запуску змін вторинної ланки. Запустили електронну систему охорони здоров'я eHealth. Змінили підходи до навчання лікарів. Впровадили практику постійного професійного розвитку. Зараз у пріоритеті ліцензування медиків, комп'ютеризація надання ліцензій для лікарень і усунення від нього впливу чиновників. Майже все готове, щоб почати", - каже Оксана Сухорукова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я не буду працювати "по понятіям" - Сухорукова про скандал у МОЗ

За її словами, зараз МОЗ формує політику, як розраховуються тарифи, відбувається оплата. Але не керує грошима.

"Сподіваюсь, закладені у законодавстві зміни - незворотні. На жаль, від того ж заступника міністра Загрійчука чую, що треба забрати повноваження у Національної служби здоров'я України. Мовляв, щоб мати на них більший вплив. Це означає, що медична реформа під загрозою.

Якщо нова влада хоче впливати на гроші, забрати автономність НСЗУ - це зруйнує всю систему. Зробить її залежною від уподобань і настроїв конкретної людини. Це регрес. Система має працювати незалежно від того, яка команда прийшла до влади. Можна змінювати пріоритети, стратегії, але міністерство має бути стале, незалежне", - додає чиновниця.

Повне інтерв'ю з Оксаною Сухоруковою читайте у журналі "Країна" від 10 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «"Медична реформа під загрозою" - Сухорукова розповіла про наслідки скандалу у МОЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути