четвер, 20 березня 2008 09:02

Махмуд Аббас готовий відновити переговори з "ХАМАС"

 Голова Палестинської національної адміністрації (ПНА) Махмуд Аббас заявив про готовність відновити діалог з "ХАМАС" на основі примирюючої ініціативи президента Ємену Алі Абдалли Салєха. За словами палестинського лідера, він чекає принципової згоди з боку керівництва ісламського руху "ХАМАС".

Як повідомив телеканал "Аль-Джазіра" міністр закордонних справ Ємену Абу Бакр аль-Курбі, серйозних розбіжностей між протиборчими угрупуваннями ФАТХ і "ХАМАС" щодо ініціативи президента Салєха немає.

Пропозиції єменського керівника передбачають "повернення ситуації в Секторі Газу до стану, що існував до 13 червня 2007 року", тобто до захоплення влади у цьому анклаві ісламістами, а також відновлення діалогу на основі міжпалестинських угод, досягнутих у Каїрі 2005 року і у Мецці  2007 року.

Підсумком примирення повинне стати створення уряду національної єдності, до якої увійдуть представники всіх палестинських фракцій. Останній пункт ініціативи передбачає формування органів влади "незалежно від партійної приналежності".

Заступник глави Політбюро "ХАМАС" Муса Абу Марчук, що прибув у Сану , з свого боку, заявив, що "у разі відновлення колишнього статус-кво в автономії і повернення до Мекканських домовленостей, коаліційний кабінет повинен знов очолити Ісмаїл Ханія".

Делегація ФАТХ поки що ніяк не прореагувала на цей вислів. Раніше офіційний представник "ХАМАС" Самі Абу Зухрі підтвердив, що ісламський рух приймає всі пункти єменської ініціативи.

Регіональні спостерігачі поки що скептично ставляться до перспектив діалогу у Сані. На їх думку, прорив може бути досягнутий, якщо делегації очолять Махмуд Аббас і лідер "ХАМАС" Халед Машааль. Дипломатичні джерела в єменській столиці не виключають, що вирішальна зустріч Аббаса і Машааля відбудеться під час саміту Ліги арабських держав, який відкриється 29 березня у Дамаску.

Міністр закордонних справ Сирії Валід Муаллем вже дав зрозуміти, що палестинське питання буде основним на загальноарабській нараді у верхах, повідомляє ІТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Махмуд Аббас готовий відновити переговори з "ХАМАС"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути