вівторок, 11 грудня 2007 18:25

Людина-калькулятор побила рекорд обчислення кореня з 200-значного числа

Молодий француз встановив черговий рекорд з обчислення подумки кореня 13-го ступеня з 200-значного числа, зробивши це за 70,2 секунди.

27-річний фахівець з штучного інтелекту з університету Реймса Алексис Лемер ставить вже не перший рекорд з обчисленнях подумки. Попередній рекорд по витяганню кореня 13-го ступеня з 200-значного числа - 72,4 секунди - належав йому ж. Раніше Лемер удосконалювався у витяганні кореня 13-го ступеня з 100-значного числа, але в 2004 році перейшов до складнішого завдання, коли довів свій результат до чотирьох секунд.

Останнє вимірювання проводилося в Британському Музеї науки. 200-значне число випадковим чином вибирає комп"ютер. Точний опис експерименту не приводиться, але, судячи по непрямих даних і інформації, розміщеній на "офіційному сайті кореня 13-го ступеня", число підбирається так, щоб корінь був цілим числом. 13 - просте число, тому корінь не можна обчислити, звівши операцію до витягання простішого коріння (наприклад, корінь 9-го ступеня можна витягнути, двічі обчисливши корінь кубічний).

Лемер не використовує для обчислення ніяких підручних засобів. Час, званий результатом, починає відлічуватися в той момент, коли на екрані комп"ютера з"являється завдання. Відлік закінчується, коли Лемер повідомляє відповідь. У останньому випробуванні відповідь дорівнювала 2 407 899 893 032 210.

Для досягнення таких результатів Лемер щодня тренується, розвиваючи оперативну пам"ять і математичні навики, повідомляє AFP.

Зараз ви читаєте новину «Людина-калькулятор побила рекорд обчислення кореня з 200-значного числа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути