Ексклюзиви
субота, 01 березня 2008 13:38

Люди товстіють в темноті

Короткі світлові дні і недолік світла взимку збільшують ризик серцево-судинних захворювань. До такого висновку прийшли дослідники Національного інституту охорони здоров"я Фінляндії за підсумками обстеження більше 8 тисяч людей, повідомляє Neboley. В ході досліджень фінські медики виявили певний зв"язок між сезонними коливаннями ваги людини і розладами системи обміну речовин.

Ще більший ризик здоров"ю створюють депресії, до яких в осінньо-зимовий період схильні багато людей. У схильних до депресії так званий метаболічний синдром розвивається в два рази швидше, ніж у людей життєрадісних і не падаючих духом навіть в найпохмуріші дні року. Він викликає розлад обміну речовин, підвищення кров"яного тиску і рівня цукру в крові.

Відомо, що сонячне світло служить первинним непрямим джерелом енергії не тільки для людини, але і для більшості живих організмів. Обмін енергією нерозривно пов"язаний з обміном речовин, страждаючим насамперед при недоліку світла.

Фінські медики упевнені, що запобігти метаболічному синдрому можна, удаючись до допомоги штучного освітлення. Наприклад, включаючи світло не тільки увечері, але і вранці.

Додаткові джерела світла можуть, на думку лікарів, стати хорошим засобом профілактики метаболічних розладів. "Проблеми, що виникають через зимовий недолік освітлення, можуть запобігти вельми ефективно", - упевнені лікарі фінляндського Інституту охорони здоров"я. Рецепту поки два: додаткові джерела світла і гарний настрій, повідомляє Обозреватель.

Зараз ви читаєте новину «Люди товстіють в темноті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути