Ексклюзиви
середа, 30 липня 2008 13:32

Люди Караджіча влаштували вуличні війни з поліцією (ФОТО)
16

Виступ в сербській столиці прихильників Сербської радикальної партії на підтримку екс-лідера боснійських сербів Радована Караджіча і проти діючого президента Бориса Тадіча, що пройшов у вівторок пізно увечері, переріс в масові безлади з десятками поранених.

Фото Reuters

Обвинувачений у військових злочинах під час війни в Боснії та Герцеговині в 1992-1995 роках Караджіч, згідно офіційної версії, був затриманий увечері в понеділок, 21 липня, в результаті спецоперації, подробиці якої не розголошуються. Зараз він чекає видачі МТКЮ в слідчому ізоляторі Спеціального суду в Бєлграді.

Мирна маніфестація під назвою "Всесербські збори проти зрадницького і диктаторського режиму Бориса Тадіча" відкрилася мітингом близько 19.30 (20.30 за київським часом) в центрі Бєлграда на площі Республіки. Девізом акції став слоган "Свобода Сербії". Демонстранти звинуватили діючу владу на чолі з президентом Тадічем в зраді інтересів країни через намір видати трибуналу в Гаазі Караджіча.

З трибуни до присутніх звернулися генеральний секретар Сербської радикальної партії Олександр Вучич, лідер "Нової Сербії" Велімір Іліч, молодший брат Радована Караджіча Лука, багато інших відомих в Сербії осіб, політики та діячі мистецтва.

Мітингуючі тримали в руках прапори Сербії та своїх партій, портрети колишнього президента союзної Югославії Слободана Мілошевіча, Караджіча і колишнього командувача армії боснійських сербів Ратко Младіча, якого досі розшукує Міжнародний трибунал для колишньої Югославії (МТКЮ). У районі площі можна було купити футболки, кепки і значки з портретами екс-лідера боснійських сербів.

Очікувалося, що після закінчення мітингу його учасники пройдуть мирною ходою центральними бєлградськими вулицями. Але група агресивно налаштованих молодих людей, ймовірно, зібраних навколо уболівальників футбольного клубу "Партизан" не стала чекати закінчення офіційної частини та ходи організованими колонами, а спробувала влаштувати безлади прямо в центрі столиці.

Під час виступу заступника голови Сербської радикальної партії Томіслава Ніколіча після 21.30 (22.30 за київським часом), коли на вулиці вже стемніло, декілька десятків людей спробували прорвати кордони поліції на одній з прилеглих до площі вулиць.

Атака виглядала страшно: у вартових правопорядку полетіли камені, фаєри, петарди, "коктейлі Молотова", дошки та інше сміття. Декілька людей в уніформі залишилися лежати на асфальті. Здавалося, що нападаючі зуміли посунути поліцію, проте через декілька хвилин сили МВС контратакували хуліганів, застосувавши палиці, сльозогінний газ та гумові кулі. У відповідь демонстранти розбили декілька вітрин довколишніх магазинів, спробували спорудити барикади із сміттєвих баків і металевих прилавків газетних кіосків, але у них нічого не вийшло.

Весь цей час Ніколіч, стоячи на трибуні, намагався через мікрофон угамувати пристрасті. До хуліганів спустився генсек радикалів Вучич, який закликав їх до спокою, але сам, як він пізніше зізнався, "отримав чотири рази палицею" від поліції.

Ні про яку мирну ходу вже не могло бути і мови. Площа Республіки, на якій, за даними поліції, зібралися близько 15-16 тисяч осіб, миттєво стала безлюдною, на ній залишилися лише десятки молодих людей, які все ще мали намір битися з поліцією. З трибуни негайно було евакуйовано організаторів мітингу, серед яких було немало депутатів.

Тим часом, активна фаза зіткнень поступово минула. Силам поліції вдалося блокувати натовпи хуліганів на площі Республіки і потім розсіяти їх, розбивши їх на декілька дрібних груп.

До 23.00 (00.00 за київським часом), як заявив директор поліції Мілорад Вельовіч місцевим ЗМІ, порядок в місті був повністю відновлений. Він не повідомив про кількість затриманих, зазначивши лише, що до рук поліції потрапили три людини, які розбили вітрини в ресторані мережі швидкого харчування "Макдональдс" на іншому кінці Бєлграда.

До 23.30 (00.30 за київським часом) в місцеві лікарні поступили 46 поранених, з них 25 поліцейських і 21 цивільна особа, зокрема, два журналісти. За словами представників медичних служб міста, тяжкопоранених серед постраждалих немає, і більшість з них після надання першої медичної допомоги були відпущені додому.

По "гарячих слідах" відповідальність за те, що сталося, організатори акції - сербські радикали - поклали на владу республіки, що не зуміла запобігти зіткненню. В зв"язку з цим Ніколіч нагадав, що його партія виділила дві тисячі людей для слідкування за порядком, і більша частина заходу пройшла в мирних умовах.

"Головна відповідальність лежить на Борисі Тадічі", - заявив, у свою чергу, генсек радикалів Вучич. За його словами, на акції були присутні провокатори, але була і група людей, що прийшла на мітинг заради участі в безладах.

Політик визнав, що те, що трапилося, має стати предметом ретельного розслідування, що самі радикали мають намір провести в найближчий час.

За весь вечір і ніч у будівлі Спеціального суду, де міститься Караджіч, не було зафіксовано жодного інциденту. Весь цей час тут чергували численні бригади журналістів в надії зловити кадр за участю затриманого, якого екстрадують до Гааги, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Люди Караджіча влаштували вуличні війни з поліцією (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути