Ексклюзиви
понеділок, 13 травня 2019 14:40

Люди готові захищати український Харків силоміць - активіст

Люди готові захищати український Харків силоміць - активіст
Володимир Чистілін: Кернес - це маленький Янукович, який досі лишився при владі. Фото: Кореспондент

У Харкові почався новий виток наступу на українськість міста з боку мера та його оточення. Місцева влада навмисно розхитує ситуацію у регіоні.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить Володимир Чистілін, лідер харківського Євромайдану.

- Це пов'язано з тим, що зараз в Україні є певний політичний вакуум. Один президент йде, які будуть дії та позиції наступного, поки достеменно невідомо. Також Геннадій Кернес намагається мобілізувати свій проросійський електорат перед майбутніми місцевими виборами (мають відбутися 25 жовтня 2020-го. - Gazeta.ua).

Місцева влада Харкова підтримала перейменування проспекту імені генерал-майора Петра Григоренка, який декомунізували 2016-го, назад на честь маршала Жукова. Волонтерам із намету "Все для перемоги", де збирають допомогу для українських військових, дали 3 дні, щоб демонтувати його. Про які процеси у регіоні свідчать ці події?

- Багато провокацій створюються штучно та навмисно. Вони "шиті" білими нитками. Ідею ліквідувати намет "Все для перемоги" пояснювали тим, що у каналізаційних люках під ним скупчилась вода, її треба викачати. Паркувальники говорять, що раптом намет почав заважати руху транспорту. Хоча до цього 6 років жодних претензій не було. 13 травня у Харкові відбулось виїздне засідання тимчасової слідчої комісії щодо побиття активістів. Там були присутні депутати Верховної Ради Борислав Береза, Мустафа Найем. Комісія засудила знесення намету. Було офіційне звернення до керівника обласної прокуратури та поліції щодо того, що не можна допускати його ліквідацію. Якщо ж це врешті-решт станеться, дуже багато харків'ян будуть обурені. Об'єднані патріотичні сили готові дати відсіч владі в особі Геннадія Кернеса у разі протиправних дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові люди вийшли на вулицю проти знесення волонтерського намету

Як центральна влада має реагувати на ситуацію у Харкові?

- Міністерство внутрішніх справ, Служба безпеки, прокуратура можуть дуже просто запобігти цьому реваншу. Достатньо лише діяти у рамках закону. Адже спроба відкотити декомунізацію та повернути проспекту ім'я маршала Жукова порушує українське законодавство. Правоохоронці мають діяти жорстко та на упередження. Вимагати у Кернеса припинити протиправні дії та провокації. Адже це дуже конфліктна тема для суспільства. Якщо напруга зростатиме, може початися активна фаза протистояння у середовищі харківської громадськості. Головне - не допустити пролиття крові. Складається враження, що місцева влада навмисно дестабілізує регіон.

У чому саме це проявляється?

- Харків знаходиться поряд із Росією. Тут діє досі багато антиукраїнських організацій. Після виборів "розцвів" телефонний тероризм. Майже щодня говорять про мінування шкіл, театрів, торгових центрів, вокзалів. Ситуацію нагнітають штучно. Центральна влада має звернути увагу на це. Щоб у період політичної невизначеності та переходу влади не відбулося протиправних дій і радикалізації суспільства.

До яких наслідків можуть призвести антиукраїнські дії харківської влади?

- У неділю близько тисячі людей вийшли у Харкові протестувати проти знесення намету "Все для перемоги". Це, мабуть, найбільша акція у місті з часів Майдану. Людей обурюють дії влади. Це може вилитись у силове протистояння. Активісти цього не хочуть. Ми прагнемо діяти у рамках закону. Але влада свідомо провокує суспільство. Схожа ситуація була 2010-го. Саме у Харкові з'явилось таке явище як тітушки. Люди вже пройшли ці події. І не захочуть повторювати. Харківське суспільство сьогодні інше - не буде мовчати. Люди готові виходити на вулиці, навіть якщо треба буде захищати український Харків силоміць. Я б дуже не радив Кернесу продовжувати маніпулювати громадськістю. Заштовхувати лобами українських громадян. Адже Харків - місто, де є абсолютно різні політичні настрої. Багато хто не хоче помічати, що є війна. І саме цим спекулює місцева влада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кернес перевіряє, чи допустять українці реванш

Як ідея повернути проспекту ім'я Жукова вплине на декомунізацію в рамках країни?

- Кернес - це унікальне явище. Він піонер у спробах протистояти декомунізації. Для того, щоб перейменувати проспект назад, треба дуже багато бюрократичних процедур. Пройти топонімічну комісію, рішення виконавчого комітету та сесії міської ради. Навряд для Кернеса принципово важливо перейменувати назад проспект. Він просто використовує усі способи, щоб розхитати ситуацію.

В інших містах цю стратегію не підтримають, тож у загальному сенсі декомунізації нічого не загрожує. Кернес - виключно харківський феномен. Маленький Янукович, який досі лишився при владі.

Як далі буде розвиватися ситуація у Харкові?

- Ситуація у місті буде лишатися напруженою найближчим часом. Геннадій Кернес буде продовжувати провокувати суспільство через місцеві ЗМІ. До остаточного вирішення загальноукраїнських політичних питань його тактика не зміниться. Якщо Володимир Зеленський після інавгурації займе чітку проукраїнську позицію, натисне на Кернеса, той, можливо, заспокоїться.

У Харкові проспекту імені Петра Григоренка, який декомунізували 2016-го, хочуть повернути колишню назву на честь маршала Жукова. Відповідна електронна петиція на сайті Харківської міськради зібрала необхідну кількість голосів. На підтримку петиції виступив мер Харкова Геннадій Кернес.
Він також закликав підтримати петицію про те, щоб прибрати з проспекту Свободи у місті намет зі збору допомоги українським військовим "Все для перемоги".
"На цей намет дивитися дійсно вже неможливо. Брудний, із якимись фрагментами снарядів. Особисто я - за те, щоб його прибрати", - написав Кернес у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «Люди готові захищати український Харків силоміць - активіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути