Ексклюзиви
понеділок, 19 листопада 2018 09:09

"Листи щастя водіям": експерти вказали на недосконалість відеофіксації порушень на дорогах

Автор: Народна Правда
  "Листи щастя" для водіїв повертаються
"Листи щастя" для водіїв повертаються

До українських водіїв повертаються "листи щастя" за порушення ПДР.

17 грудня запрацює держстандарт, який регулює систему відеофіксації.

У стандарті описані технічні вимоги до камер, які будуть вимірювати швидкість на відстані, – особливості роботи приладів, умови їхньої експлуатації, пише Сегодня.

"Фіксатори" можна буде встановлювати на стовпах, мостах і навіть автомобілях. При цьому глава МВС Арсен Аваков раніше відзначав, що у країні може бути встановлено близько 4 тис. приладів. Автоматично реєструватися будуть перевищення швидкості, проїзд на червоне світло світлофора, виїзд на зустрічні смуги, тротуари і пішохідні доріжки.

За словами автоюриста Володимира Караваєва, держстандарт відкриває нову епоху "листів щастя". Їх Конституційний суд України визнав незаконними 2010-го. Але експерт додає: навіть після 17 грудня систему не можна буде запустити миттєво, оскільки в Україні є не всі прилади.

"Щоб зафіксувати проїзд на червоне світло, наприклад, ті прилади, що вимірюють швидкість, не підходять. Потрібні прилади, що реєструють "простір із прив'язкою до часу порушення ПДР". Але у нас таких поки немає", - каже він.

Юрист Вадим Володарський вважає, що зараз проблема не у відсутності державного стандарту, а у тому, що штраф виписують власнику авто.

"Але у нас є рішення КСУ, де чітко прописана позиція - будь-яка юридична відповідальність, у тому числі й адміністративна, прив'язується не до власності, а до конкретної дії, скоєної конкретною особою", - пояснює він.

Щоб уникнути цих проблем, Кабмін затвердив правила роботи реєстру "належних користувачів". До цієї бази даних власник буде вносити дані про людей, яким він передав у тимчасове користування свій автомобіль. Для цього господар транспортного засобу повинен заповнити заяву на сайті МВС. Там потрібно вказати паспортні дані нового користувача авто, його ідентифікаційний код, адресу проживання, електронну пошту та мобільний телефон, а також марку та державний номер своєї машини. Вказувати в заяві необхідно і строк, на який водієві надається статус належного користувача. Буде суворе обмеження: один автомобіль – один відповідальний водій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знижки, штрафи і перспективи - подробиці про закони для євробляхерів

На думку Володарського, такий порядок проблеми не вирішить.

"Ніхто ж не скасує право власника цю машину передати сьогодні одному водієві, завтра - іншому, післязавтра - третьому. Це досить поширена практика, коли у родині кілька людей, і всі вони користуються однією і тією ж машиною. Тому питання залишається актуальним", - резюмує автоюрист.

Нещодавно на дороги повернулися відеоприлади вимірювання швидкості. З моменту запуску в Україні системи TruCam з 8 жовтня правоохоронці зафіксували більше 8 тис. перевищень швидкісного режиму на дорогах.

Зараз ви читаєте новину «"Листи щастя водіям": експерти вказали на недосконалість відеофіксації порушень на дорогах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути