Ексклюзиви
понеділок, 24 листопада 2008 10:09

Лідери АТЕС прийняли підсумкову декларацію саміту в Перу

Лідери АТЕС прийняли підсумкову декларацію саміту в Перу
Лідери 21 країни та території Азіатсько-Тихоокеанської співпраці виступили за скорочення розриву між розвиненими економіками та економіками, що розвиваються, регіону в прийнятій підсумковій декларації саміту, який завершився 23 листопада в перуанській столиці.

При цьому вони вказали на важливість приділяти увагу соціальним аспектам глобалізації. Лідери домовилися здійснити "швидкі та рішучі дії у відповідь на неминучі зниження темпів світової економіки" в умовах фінансової кризи. Підсумкова декларація форуму, що охоплює 12 основних тем дискусій, що відбулися, свідчить про те, що регіон просувається до взаємоприйнятних консенсусних рішень найбільш гострих проблем глобального характеру.

Лідери не тільки зафіксували позицію з загальних питань - регіональна інтеграція та лібералізація торгівлі та інвестицій, підходи до соціального вимірювання глобалізації, підвищення безпеки особи, зміна клімату, але і сформулювали відповіді на такі конкретні виклики, як наприклад, необхідність реформування міжнародних кредитно-фінансових інститутів та боротьба з корупцією.

За традицією питання безпеки і протидії тероризму зайняли важливе місце в дискусії. У Лімі в цій темі з"явилися нові грані. Так лідери АТЕС "закликали до подальших узгоджених дій з боротьби з піратством та озброєним розбоєм на морі". Наступний саміт АТЕС, наголошується в декларації, пройде в 2009 році в Сінгапурі.

Відзначимо, що зустріч в Перу стала для американського президента Джорджа Буша останнім самітом АТЕС, в якому він бере участь як глава держави.

Як повідомляють організатори саміту, на церемонії закриття він попрощався з міжнародними лідерами, з якими не побачиться до закінчення своїх президентських повноважень в січні 2009 року.

Нагадаємо, що 22 листопада в столиці Перу відкрився шістнадцятий саміт лідерів форуму Азіатсько-Тихоокеанське економічне співробітництво (АТЕС). Всесвітня економічна криза та способи її подолання стали основною темою саміту.

Як повідомлялося, учасники форуму Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва вважають, що глобальна фінансова криза, що наздогнала світову економіку, продовжиться ще близько двох років.

Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Лідери АТЕС прийняли підсумкову декларацію саміту в Перу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути