Ексклюзиви
середа, 25 червня 2008 08:16

Лідер зімбабвійської опозиції закликав ООН ввести в країну миротворців

В опублікованій в середу статті в британській газеті The Guardian лідер зімбабвійської опозиції Морган Тсвангіраї закликав світову спільноту не обмежуватися палкою риторикою засудження президента Роберта Мугабе і допомогти відновленню справедливості в Зімбабве військовими методами.

Тсвангіраї, зокрема, запропонував ООН ввести в країну миротворців для захисту народу Зімбабве від "пригноблювачів" і забезпечення демократичного процесу. Наступним кроком на шляху до встановлення демократії в Зімбабве лідер партії Рух за демократичні зміни (MDC) назвав проведення нових президентських виборів.

Тсвангіраї також відзначив, що "інтервенція в сучасному світі - питання вкрай складне. Проте не дивлячись на тяжкі наслідки, що супроводжували деякі випадки військового втручання останнім часом, відсутність інтервенції приводила до не менш похмурих подій".

Лідер MDC підкреслив, що не хоче збройного конфлікту, проте вважає військову підтримку світової спільноти необхідним заходом перш за все для забезпечення безпеки громадян.

Нагадаємо, напередодні Тсвангіраї відмовився від участі в другому турі президентських виборів унаслідок того, що 22 червня в Хараре прихильниками Мугабе був розігнаний мітинг опозиції. Відмова не була сприйнята, і влада Зімбабве заявила, що другий тур відбудеться не дивлячись на вихід опозиції з участі у виборах.

Перший тур президентських виборів пройшов в Зімбабве в березні 2008 року. Центральна виборча комісія довгий час відмовлялася публікувати результати виборів під тиском діючого президента країни Роберта Мугабе. Коли дані голосування все-таки були обнародувані, з"ясувалося, що перемогу здобув Тсвангіраї.

Йому, проте, не вистачило голосів для абсолютної перемоги, у зв"язку з чим було ухвалено рішення провести другий тур голосування, який повинен відбутися 27 червня, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Лідер зімбабвійської опозиції закликав ООН ввести в країну миротворців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути