понеділок, 02 квітня 2007 15:37

Лідер іракських сунітів: в Іраку вбито та покалічено мільйон людей

Чотирирічна іноземна окупація Іраку коштувала життя і здоров"я мільйону жителів країни. Про це заявив журналістам в Каїрі генеральний секретар сунітської Асоціації ісламських богословів Іраку Харіс Ад-дарі.

Лідер іракських сунітів бере участь у форумі випускників найбільшого на Близькому Сході ісламського університету Аль-азхар. За час війни в Іраку убиті і покалічені майже мільйон чоловік, повідомив Ад-дарі. На його думку, єдиним виходом з кризової ситуації в Іраку є виведення іноземних військ.

"Іракці здатні самостійно, без чиєї-небудь допомоги ззовні, навести порядок у себе удома", - підкреслив шейх Ад-дарі, звинувативши при цьому "деякі іноземні сили в прагненні спровокувати міжетнічні зіткнення в Іраку".

Одночасно з цим глава сунітів застеріг про небезпеку розростання різних погроз, в першу чергу, військового характеру, з якими стикається зараз ісламська нація в Іраку, Лівані, Сомалі, і на палестинських територіях. На думку генсека, нинішня ситуація, як ніколи, вимагає, від країн регіону єдності і об"єднання з метою "протистояння цим погрозам" на користь народів арабських і ісламських держав.

У листопаді минулого року власті Іраку видали указ про арешт Ад-дарі, звинувативши його в підтримці тероризму і розпалюванні міжконфесійної ворожнечі в країні. Сам генсек ці звинувачення відкидає. Він також заперечує свою причетність до того, що саме під його керівництвом багато мечетей країни перетворилися на "терористичні центри".

Нагадаємо, що число жертв в Іраку різні структури намагаються оцінити давно. Зокрема, впливовий інститут Public Health заявив, що з початку озброєного конфлікту в регіоні загинули 655 000 чоловік. Компанія, що займається питаннями охорони здоров"я, в своєму звіті посилалася на результати опиту 1850 іракських сімей. Проте ні США, ні Великобританія, ці цифри не визнають і називають такими, що їх "притягають за вуха", повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Лідер іракських сунітів: в Іраку вбито та покалічено мільйон людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути