середа, 18 червня 2008 11:36

Лех Валенса був агентом поліції комуністичної Польщі?

Лех Валенса був агентом поліції комуністичної Польщі?

Колишньому президентові Польщі і лідерові знаменитої профспілки "Солідарність" доводиться виправдовуватися. Чутки, які виникли вже давно, про те що Валенса за часів його роботи на Гданській судноверфі був завербований політичною поліцією комуністичної Польщі виплеснулися на газетні сторінки.

У вівторок права газета "Жечьпосполита" опублікувала фрагменти з книги двох польських істориків, які стверджують на основі вивчених ними документів, що Валенса був відомий як агент "Болек".

"Я знаю, ким я був, - відреагував на публікацію сам Лех Валенса. - Мене намагаються оббрехати. І людям судити кому вірити мені або секретним агентам".

У 2000-му році лауреат Нобелівської премії миру вже був очищений судом від подібних звинувачень, хоча сам згодом визнав, що під час одного з арештів був вимушений підписати якийсь документ.

Проте в архівах поліції ніяких слідів його співпраці не збереглося. Втім, автори книги, яка виходить в понеділок, доводять, що Валенса, будучи президентом запрошував свої особисті справи, після чого компрометуючих його документів в них залишитися не могло, повідомляє Euronews.

Зараз ви читаєте новину «Лех Валенса був агентом поліції комуністичної Польщі?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути