Ексклюзиви
четвер, 08 травня 2008 15:42

Латвія та Литва схвалили конституційний договір ЄС

8 травня Сейм Литви ратифікував Лісабонський договір, який покликаний стати альтернативою європейської Конституції. Аналогічну процедуру сьогодні вже провели депутати парламенту Латвії.

За його затвердження проголосували 83 парламентарі, п"ять висловилися проти, 23 депутати утрималися. Деякі парламентарі назвали рішення литовського керівництва про приєднання до договору поспішним. Вони заявили, що ратифікацію слід було б пов"язати з продовженням роботи Ігналінської АЕС, яку Литва повинна закрити в 2009 році на вимогу Євросоюзу.

Нагадаємо, що спроба прийняти Конституцію ЄС, зроблена кілька років тому, провалилася. На референдумах, що проводилися у Франції і Нідерландах, жителі цих країн виступили проти документа. Враховуючи, що для вступу конституції необхідна згода всіх членів Євросоюзу, процес ухвалення конституції зайшов в безвихідь.

Нинішній договір майже всі члени ЄС затверджують шляхом ратифікації в парламенті. Єдиною країною, яка планує винести конституційний договір на референдум, стала Ірландія, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Латвія та Литва схвалили конституційний договір ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути