четвер, 10 січня 2008 16:30

Куріння збільшує ризик самогубства

"Куріння вбиває", "Куріння - спричиняє рак" - ці застереження знайомі мільйонам курців у всьому світі. А як щодо цього: "Куріння збільшує ризик суїциду". Такого висновку дійшли німецькі учені, які провели масштабне дослідження, опитавши юних жителів Баварії, і з"ясували, що серед тих, хто палить, - значно більше охочих добровільно розлучитися з життям.

Дослідження, опубліковане у виданні Journal of Affective Disorders, засноване на даних опитування, проведеного в 1995 році серед 3021 жителя Мюнхена у віці 14-24 років. Через 4 роки їх знов інтерв"ювали, проте цього разу в дослідженні взяли участь 2548 добровольців.

Близько чверті учасників дослідження ніколи не палили. Серед інших 40% палили час від часу, 17% палили постійно, проте не страждали нікотиновою залежністю, 19% страждали нікотиновою залежністю.

15% некурящих респондентів призналися, що у них виникали думки накласти на себе руки. Серед тих, що "балуються" і і не страждаючих нікотиновою залежністю подібні ідеї з"являлися у 20% опитаних. А ось серед залежних близько 30% мали намір розлучитися з життям, а 69 чоловік зробили спробу самогубства.

Для того, щоб перевірити отримані результати, вчені узяли в розрахунок такі чинники, як депресії, вживання алкоголю і наркотиків. В результаті дані підтвердилися. Відзначимо, раніше дослідники також заявляли про зв"язок між курінням і суїцидом, проте не могли з точністю сказати, чи є куріння причиною схильності до самогубства або лише одним з симптомів.

Деякі учені припускають, що нікотин знижує рівень гормону радості серотоніну, що призводить до появи у людей суїцидальних настроїв. Втім, більшість досліджень показують, що схильність і до самогубства, і до куріння залежить від темпераменту людини, ступеня агресивності, наявності нервових розладів. У той же час недавно проведене дослідження показало, що в тютюновому димі містяться речовини-антидепресанти, які примушують палити людей, схильних до депресії, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Куріння збільшує ризик самогубства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути