Ексклюзиви
субота, 29 березня 2008 13:15

Найбільші міста світу вимкнуть сьогодні світло на "Годину Землі"

Жителі великих і малих міст у всьому світі готуються вимкнути світло на одну годину і зробити таким чином свій внесок до боротьби з кліматичними змінами.

"Година Землі" стартувала в Сіднеї в суботу 29 березня в 20:00 за місцевим часом (9:00 за Грінвичем): рівно на годину вогні згасли, зокрема, на головних визначних пам"ятках міста - в Палаці опери і на мосту Харбор-брідж.

Потім і інші міста гаситимуть світло на 60 хвилин, коли годинникова стрілка в них переходитиме відмітку в 8 вечора.

Саме у Сіднеї "Година Землі" була вперше організована торік. Тоді в ній взяли участь більше 2 мільйонів жителів міста, зусиллями яких споживання електроенергії протягом цієї години скоротилося більш ніж на 10%.

Цього разу ініціатива помітно набрала силу: в ній беруть участь населені пункти майже 40 країн світу, тому числі в числі яких західно- і східноєвропейські, азіатські, близькосхідні і навіть такі екзотичні як Фіджі й Тувалу.

Серед десятків міст, що підтримали ініціативу, Маніла і Чикаго, Сан-Франциско і Лондон, Ванкувер і Тель-Авів, в якому, до речі, "Година Землі" вже пройшла: через єврейський шабат у цьому місті акцію провели в четвер 27 березня.

"Година Землі" - це коли кожен, коли всі організації - від окремих людей до транснаціональних корпорацій - об"єднують зусилля, щоб звернутися до загальної проблеми, проблеми кліматичних змін", - пояснив в інтерв"ю Associated Press організатор Енді Рідлі.

Він додав, що не чекав на таке стрімке зростання популярності його ініціативи: "Вражає те, що вона переходить політичні кордони й завойовує серця в таких місцях як Китай, В"єтнам, Папуа - Нова Гвінея. Схоже, що вона резонує з почуттями всіх і кожного".

Експерти вважають, що через засухи і брак води багато австралійців відчувають на собі проблему глобального потеплення більше за багатьох інших. Цей континент - найголовніший на планеті (у перерахунку на душу населення) виробник вуглекислого газу і інших так званих парникових газів, які, як вважають учені, сприяють нагріванню земної атмосфери.

Новий прем"єр-міністр Австралії Кевін Радд вивів екологію в число своїх головних пріоритетів і незабаром після приходу на високу посаду підписав Киотський протокол з боротьби з кліматичними змінами.

Пошуковий портал Google на знак підтримки "Години Землі" теж "вимкнув світло" на своїй лицьовій сторінці, змінивши колір фону з білого на чорний, повідомляє Би-би-си.

Зараз ви читаєте новину «Найбільші міста світу вимкнуть сьогодні світло на "Годину Землі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути