пʼятниця, 27 червня 2008 16:00

Країна Басків проведе референдум з національного самовизначення

Парламент Країни Басків в п"ятницю, 27 червня, схвалив проведення референдуму з питання національного самовизначення, не дивлячись на заперечення офіційного Мадрида, який вважає проведення такого референдуму незаконним, повідомило агентство AFP.

Баскські депутати перевагою в один голос призначили дату проведення референдуму - 25 жовтня 2008 року. Референдум є першим етапом "дорожньої карти", розробленим главою уряду Країни Басків Хуаном Хосе Ібарретче.

Баскська "дорожня карта" передбачає політичну незалежність регіону від Мадрида. Також це є основною вимогою сепаратисткою угрупування ETA (Euskadi Ta Askatasuna, в перекладі з еускери - "Країна Басків і свобода"), яка останні 40 років веде збройну боротьбу за незалежність регіону.

Перед голосуванням Хуан Хосе Ібарретче звернувся до депутатів: "Дати баскам право на проведення референдуму - це політичний обов"язок нормального демократичного уряду".

Вперше Ібарретче виступив з пропозицією про проведення референдуму в червні 2007 року, коли ETA оголосила про 15-місячне припинення вогню. Проте іспанський уряд вважає проведення референдуму в Країні Басків незаконним і має намір звернутися до Конституційного суду країни, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Країна Басків проведе референдум з національного самовизначення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути