Ексклюзиви
четвер, 17 квітня 2008 08:40

Кияни побачать нову виставку відомого скульптора-українця з Канади Лео Мола

Сьогодні в Києві відкрилася виставка відомого канадського скульптора українського походження Лео Мола. У церемонії відкриття виставки і передачі частини творів всесвітньо відомого скульптора Національному музею Тараса Шевченка взяв участь міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

На виставці представлені скульптури Мола, його графічні твори, документи, фотографії створених ним пам"ятників, які встановлені в багатьох країнах світу, повідомляє прес-служба МЗС.

Особливої уваги заслуговує шевченкіана - моделі пам"ятників у Вашингтоні, Вінніпегу, Санкт-Петербурзі, скульптурна композиція "Гайдамаки".

У жовтні 2007 року Мол та його дружина Маргарет передали Україні для постійного зберігання в Національному музеї Тараса Шевченка частину творів майстра, створених за останніх 50 років.

Крім того, в 1992 році скульптор подарував горельєф "Гайдамаки", скульптуру "Мрія" і модель пам"ятника Тарасу Шевченку, який встановлений у Вашингтоні.

Лео Мол (Леонід Моложанин) народився 1915 року в Хмельницькій області. З 1948 року він постійно проживає в Канаді.

Митець є членом і колишнім президентом Об"єднання Митців Манітоби та дійсним членом Королівської Академії Митців Канади, Об"єднання Американських Митців США, Товариства митців в Мюнхені, Баварія, Німеччина, та Об"єднання Українських мистців в діаспорі.

Відзначений званням почесного доктора: Університету в Вінніпезі, Університету провінції Манітоби, Університету провінції Алберти, Едмонтон. Відзначений також Орденом Канади у 1989 році, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Кияни побачать нову виставку відомого скульптора-українця з Канади Лео Мола». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути