середа, 05 листопада 2008 17:22

Китай виніс вирок 55 тібетським повстанцям

Китай засудив 55 людей за їх участь в анти-правлінських протестах, що розпочалися в березні в Тибеті.

Після повстання в Лгазі, китайська поліція затримала близько 1.300 людей, з яких 1,100 згодом відпустили. Решту притягнули до суду.

За що були засуджені 55 бунтівників і як їх буде покарано, не розголошується. Також не відомо, чи група з 30 чоловік була засуджена через підпали, грабунки та напади на офіси держправління у зв"язку з повстаннями. Ці люди отримали вироки від 3 років до смертної кари.

Анти-китайські протести, ініційовані монахами-буддистами, розпочалися мирно у столиці Тібету Лгаза 14 березня. Цього дня у 1959 році духовний лідер Тібету Далай Лама був відправлений у заслання в північну Індію. З часом демонстрації набули більш агресивного характеру: Демонстранти палили машини і магазини.

Дехто з бунтарів вимагають незалежності Тібету, інші ж виступають проти зростаючого впливу етнічної групи Ханьшуя у Тібеті та інших регіонах Китаю, де проживає тібетське населення.

Під час протестів загинуло 18 мирних жителів та один поліцейський, за даними китайського уряду. Проте тибетське само проголошене правління, яке зараз у вигнанні, нараховує 140 загиблих.

Бйжін звинувачує Далай Ламу у бунтах, на що тібетський лідер зазначає, що не закликав до від"єднання Тібету і його незалежності, а вимагає істинної автономії, яка б допомогла зберегти культурний спадок Тібету, повідомляє CNN.

Зараз ви читаєте новину «Китай виніс вирок 55 тібетським повстанцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути