пʼятниця, 13 червня 2008 08:10

Китай і Тайвань домовилися про регулярне авіасполучення

Китай і Тайвань підписали угоду про регулярне авіасполучення, повідомляє в п"ятницю вранці AFP з посиланням на новинне агентство КНР "Синьхуа".

Документ, згідно якому авіарейси між Китаєм і Тайванем здійснюватимуться по вихідних днях, не рахуючи національних свят, стало результатом першої з 1999 року зустрічі сторін, що відкрилася в Пекіні 12 червня. Крім того, вранці в п"ятницю було підписано угоду про розвиток туризму, згідно якому для жителів материкового Китаю будуть скорочені формальності при відвідинах Тайваню.

Пропозиція про відновлення переговорів між Китаєм і Тайванем, перерваних в 1999 році, була зроблена Пекіном в кінці травня. Планується, що зустріч в столиці КНР, яка пройде з 12 по 14 червня, послужить початком "регулярних двосторонніх консультацій в рамках досягнутих в 1992 році угод".

Тайвань в 1949 році в односторонньому порядку проголосив про свою незалежність від Китаю, проте КНР продовжує вважати його невід"ємною частиною своєї території. У 1992 році за сприяння міжнародних посередників був вироблений план двосторонніх переговорів, які повинні були привести до нормалізації відносин Китаю і Тайваню. Проте в 1999 році переговори були припинені на невизначений час.

У травні 2008 року в Пекіні пройшла зустріч глави тайванської партії "Гоміньдан" У Босюна і глави Компартії КНР Ху Цзіньтао. З 1949 року це була перша двостороння зустріч такого рівня. Незабаром після цієї зустрічі, яку ЗМІ Китаю і Тайваню назвали історичною, Пекін виступив з пропозицією про відновлення переговорів, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Китай і Тайвань домовилися про регулярне авіасполучення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути