Ексклюзиви
пʼятниця, 28 березня 2008 16:36

Китай дав дозвіл дипломатам відвідати Тибет

Китай дозволив групі з 17 іноземних дипломатів відправитися в столицю Тибету, повідомляє Бі-бі-сі.

Це - перша місія такого роду після початку антикитайських виступів в Тибеті. Світова громадськість різко критикувала Пекін за жорстке придушення протестів Тибету.

У дводенній поїзді в столицю Тибету - Лхасу приймають участь представники Великої Британії, Франції, США, Японії, Австралії і інших країн. Сполучені Штати вітали таке рішення Пекіну, проте вказали, що дипломатам повинні дозволити також побувати за межами Лхаси.

Тим часом, міністри закордонних справ країн ЄС на зустрічі в Словенії обговорять питання про можливий бойкот Олімпійських ігор в Пекіні.

Європейські лідери голосніше за інших критикували дії китайської влади з придушення протестів.

Представники уряду Тибету, що знаходиться в Індії, у вигнанні повідомили, що від рук китайських служб безпеки при придушенні протестів загинули 140 осіб. Пекін оспорює ці дані.

Раніше столицю Тибету відвідала група з 20 китайських і іноземних журналістів.

У будівлі однієї з найсвятіших храмів Тибету, куди привезли журналістів, близько 30 ченців провели акцію протесту.

"Тибет не вільний", - скандували ченці, які також звинувачували Пекін в розповсюдженні помилкової інформації щодо недавніх протестів.

Кореспондент інформаційного агентства Ассошиейтід прес Чарльз Хутцлер розповів, що це був єдиний спонтанний момент в їх жорстко регламентованій поїздці.

У журналістів склалося враження, що Лхаса розділена на дві частини. У китайських районах нормальне життя відновлене, але в старому місті, населеному переважно Тибетом, як і раніше багато поліцейських.

Представники Бі-бі-сі подали заявку на участь в цій поїздці, але дістали відмову. Західні ЗМІ як і раніше не можуть вільно працювати в цьому районі.

Духовний лідер Тибету Далай-лама ще раз призвав китайських лідерів до "змістовного діалогу". Посол КНР в Лондоні Фу Ін заявила, що двері до переговорів з Далай-ламою "ніколи не закривалися".

"Діалог почався в 1970-х роках. У 1980-і роки його запросили повернутися до Китаю, і з тих пір діалог з ним не припиняється", - заявила посол.

Проте китайські офіційні особи провину за протести часто покладають на лідера Тибету, а державні ЗМІ мало не щодня друкують обвинувачення на його адресу.

У минулому Пекін заявляв, що розмовлятиме з Далай-ламою, якщо він відмовиться від вимоги незалежності Тибету. Проте сам лідер Тибету стверджує, що не виступає за незалежність, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Китай дав дозвіл дипломатам відвідати Тибет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути