Ексклюзиви
четвер, 19 квітня 2007 18:29

Китай боїться швидкого зростання власної економіки

Прем"єр Держради Китаю Вень Цзябао закликав ужити заходів для сповільнення розвитку китайської економіки: за останні 12 місяців ВВП країни виріс на 11,1%, а інфляція підскочила до найвищого рівня за два роки.

- Ми повинні запобігти переходу економіки від дуже швидкого зростання до перегріву, - сказав Вень Цзябао на засіданні уряду. - Нам також слід уникати різких коливань.

За останні місяці Китай - четверта за величиною економіка світу - демонструє рекордні темпи зростання, не зважаючи на дії уряду країни щодо їх сповільнення.

За даними китайського статистичного бюро, за перший квартал чисті доходи міського населення в Китаї виросли на 19,5%, у сільських районах ця цифра склала 15,2%. Інфляція в Китаї за перші три місяці 2007-го досягла 2,7%, що 1,5% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Азіатські ринки відреагували на дані про зростання економіки Китаю падінням індексів. Це пояснюється побоюваннями, що надмірне зростання ВВП спровокує підвищення процентних ставок або інші заходи, направлені на "охолоджування" економіки. Нервозність посилюється тим, що офіційне повідомлення про темпи зростання без будь-яких пояснень перенесли на п"ять годин.

Золотовалютні резерви Китаю - і так найбільші в світі - продовжують рости, і вже перевищили 1,2 трлн доларів, передає ВВС.

Зараз ви читаєте новину «Китай боїться швидкого зростання власної економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути