пʼятниця, 25 травня 2007 10:52

Керівництво шахти "Ювілейна" підкручувало показники метану

Підтвердилася інформація про те, що шахта "Ювілейна" на Кузбасі, на якій вчора вранці відбувся потужний вибух і забрав життя 38 людей, тижнями працювала при концентрації метану, яка в багато разів перевищувала норму. Щоб газоаналітична система не зупинила вугільний конвейєр, її могли зламати. Свідчення скручували до норми під загрозою звільнення, стверджують шахтарі. Такий підхід став причиною трагедії і на сусідній шахті "Ульянівська", де загинуло в березні 110 чоловік.

До ранку цього дня родичі пізнали всіх 38 гірників. Число жертв може зрости: двоє з семи госпіталізованих шахтарів перебувають в украй тяжкому стані.

Газета "Коммерсант" передає свідоцтво одного з шахтарів: "Датчики показували до 10% рівня концентрації метану в повітрі, при допустимому максимумі роботи 2%. Оператори системи газоконтролю під загрозою звільнення були вимушені скручувати свідчення 0,6%. Всі про це знали, але продовжували працювати. Навіть техніка сигналізувала нам. Конвейєрна стрічка подачі здобутого вугілля зупинялася мало не кожні п"ять хвилин. Її блокувала система газоконтролю".

За останні три роки майже на половині шахт "Южкузбассугля" були аварії з людськими жертвами.

10 квітня 2004 року внаслідок вибуху метану на шахті "Тайжина" загинули 47 людей. 9 лютого 2005 року на шахті "Осавульська" внаслідок аварії загинули 22 людини. Вибух на шахті "Ульянівська" в березні 2007 року забрав життя 110 людей. У квітні на шахті "Томськ" загинув робочий. Як з"ясувалося, у стрічкового конвейєра не було огорожі.

(За матеріалами NEWSru).

Зараз ви читаєте новину «Керівництво шахти "Ювілейна" підкручувало показники метану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути