понеділок, 26 листопада 2007 13:48

Кенійська поліція таємно знищила 8 тисяч сектантів

Починаючи з 2002 року, коли кенійська поліція розвернула боротьбу із забороненою сектою "Мунгікі", власті страчували і до смерті замучили більше 8 тис. молодих людей, що входили в цю організацію. Ще 4 тис. за останні п"ять років пропали без вісті, мовиться в опублікованій в суботу доповіді місцевої правозахисної організації Oscar Foundation Free Legal Aid Clinic. Група не називає винних в загибелі людей, проте указує, що востаннє більшість убитих і зниклих бачили в поліцейських ділянках.

Прес-секретар кенійської поліції Ерік Кірайте відкинув звинувачення, що прозвучали, заявивши, що "на них не варто навіть відповідати". Він назвав подібні відомості вигадкою і поставив під сумнів мотиви авторів доповіді. Поліція розвернула боротьбу з сектою "Мунгікі" в березні 2002 року, коли вона була оголошена поза законом - приводом для цього стало вбивство 20 чоловік в зіткненнях між сектантами і представниками ворожого угрупування.

Секта об"єднує тисячі чоловік з племені кікуйю - найбільшого в країні. "Мунгікі" на їхній мові означає "множина", "велике число". Секта виникла в 1980-і роки, узявши за зразок партизанську групу "Мау-мау", яка діяла в Кенії в 1950-і проти британців. Сектанти організували систему рекету, практикують жорстокі вбивства, сама організація є подібною до мафії.

Нова доповідь обгрунтована свідченнями родичів, поліцейських даних, результатами розтинів і іншими документами, говорить директор правозахисного фонду Камау Кінгара. Раніше урядова Кенійська національна комісія з прав людини повідомляла, що за останні п"ять місяців в ході боротьби з сектою загинули 450 молодих людей. У доповіді провина не покладалася на поліцію, проте приводилися непрямі докази, що свідчать на користь такої версії.

Лідер "Мунгікі" Гітау Ндженга стверджує, що оточення президента використовує поліцію для вбивства його прихильників. Він заперечує, що група причетна до звірячих вбивств - численні жертви знаходили з відрубаними головами.

Зараз президент Кенії Мвай Кібакі готується переобратися на посаду голови держави. Вибори пройдуть в грудні. Його суперник - Раїла Одінга - обіцяє позбавити країну від сектантів протягом місяця, якщо президентом виберуть його, передає Associated Press.

Зараз ви читаєте новину «Кенійська поліція таємно знищила 8 тисяч сектантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути