Ексклюзиви
четвер, 07 червня 2007 11:23

Казахстан хоче побудувати АЕС, щоб експортувати більше газу

Перша в Казахстані атомна електростанція може бути побудована в західному регіоні Казахстану, вважає президент республіки Нурсултан Назарбаєв. Ця енергія замінить газ, який вигідніше відправляти на експорт.

"У нас є досвід з будівництву ядерних електростанцій. Думаємо, що в першу чергу побудуємо її на заході Казахстану. Тому що ціна на газ (що здобувається в західному регіоні країни) висока, газ теж правильніше продавати за кордон", - сказав він в ході інтернет- конференції в четвер.

"В світі по виробництву урану ми на 2-3 місці. Він буде дорожчий, ніж газ і нафта. Тільки у Америці заплановано побудувати близько 200 блоків", -сказав Назарбаєв, відзначаючи вигідність розвитку в Казахстані атомної енергетики.

Згідно останнім заявам офіційних осіб республіки, АЕС в Казахстані може бути побудована в західній Мангистауській області, де з 1973 року діяв атомний реактор на швидких нейтронах БН-350 на місцевому енергокомбінаті - МАЕК. До теперішнього часу цей реактор виведений з експлуатації, його паливо утилізовується.

Вперше намір побудувати в республіці АЕС - поблизу озера Балхаш - було оголошено урядом Казахстану в 1998 році. Тоді ж було заявлено, що перший блок Балхашської АЕС намічено запустити в 2005 році, а в цілому АЕС - не раніше 2015 року. На той момент загальна вартість об"єкту казахстанськими фахівцями оцінювалася в межах 2 млрд доларів. Проте потім уряд республіки з урахуванням думки громадськості, яка в більшості своїй негативно сприйняла ці плани, фактично завуалював свої цілі відносно будівництва АЕС, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Казахстан хоче побудувати АЕС, щоб експортувати більше газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути