Ексклюзиви
пʼятниця, 01 серпня 2008 18:58

Караджіч звинувачує Гаазький суд у поспіху і нарікає на цькування

Колишній лідер боснійських сербів Радован Караджіч просить суд не ставити тимчасових рамок в розгляді його справи.

"Швидкість важлива при стрілянині, але не для закону і правосуддя", - мовиться в поширеному в п"ятницю в Гаазі зверненні Караджіча в судову палату Міжнародного трибуналу для колишньої Югославії (МТКЮ).

Караджіч висловлює стурбованість наміром головного прокурора трибуналу Сержа Брамерца швидко внести доповнення і зміни до виданого проти Караджіча в 1995 році і змінений в 2000 році обвинувальний висновок у зв"язку з новими фактами, що з"явилися.

"Я ще стурбований його заявою, що це буде зроблено дуже швидко, і дивуюся, як прокурор може знати це і чи не уклав він угоду з судовою палатою за спиною адвокатів. Або ж він хоче створити враження, що судова палата працює на нього?" - пише Караджіч.

В зв"язку з цим екс-президент Республіки Сербської (РС) ратує за те, щоб в його справі не було поспіху, приводячи сербську приказку: "Правосуддя повільне, але вірне".

Рада Безпеки ООН вирішила, що Гаазький трибунал повинен завершити всі процеси першої інстанції до кінця 2008 року, а апеляційні процеси до кінця 2010 року і припинити потім свою діяльність. Очевидно, що, щоб суд над Караджічем проходив без поспіху, трибунал повинен мати можливість працювати більш тривалий час.

Колишній лідер боснійських сербів висловив незадоволення у зв"язку з діями співробітників офісу головного прокурора МТКЮ, коли ті прибутки в Пале і працювали в державних архівах Республіки Сербської. За його словами, вони представилися "незалежними неупередженими слідчими", але відбирали документи дуже селективно, не беручи ті, які могли б служити його виправданню.

Караджіч також засудив колишнього головного прокурора МТКЮ Карла дель Понте за те, що вона нібито публічно заявила, що він, поза сумнівом, буде засуджений до довічного ув"язнення.

"Я не знаю, чи намагалася вона відрадити мене від того, щоб я здався трибуналу, або вона уклала за моєю спиною операцію з однією з судових палат і їй було обіцяно, що мені буде ухвалений такий вирок", - пише екс-президент РС.

Караджіч також поскаржився на те, як він був арештований в Сербії. За його словами, невідомі люди в штатському ледве показали йому якийсь значок, який він не встиг розглянути, і вивели з автобуса. Потім Караджіча 74 години тримали в невідомому місці, не даючи ніякої можливості зв"язатися з ким би то не було і не роз"яснюючи йому його прав.

На закінчення Караджіч нарікав на атмосферу цькування, що нібито панувала в засобах масової інформації і в суспільстві в його відношенні, "в яку внесли такий великий внесок минулі і, напевно, майбутні високопоставлені дипломати великих держав, таких, як США, разом з іншими особами з команди президента Клінтона".

Висловлюючи думку, що ці люди прагнуть його убити, Караджіч задається питанням: "Який нормальний процес можу я чекати, коли все відбувається в атмосфері, в якій, незалежно від того, які істини будуть продемонстровані в залі суду, ніхто на Землі не вірить в можливість мого виправдання?"

Караджіч був доставлений у в"язницю ООН в Гаазі в середу вранці. Екс-лідер боснійських сербів звинувачується в геноциді, злочинах проти людства і порушеннях законів і звичаїв війни. У виданому гаагським трибуналом проти нього в 1995 році обвинувальному вироку - 11 пунктів, серед яких геноцид, співучасть в геноциді, розв"язування кампанії терору проти мирних жителів, переслідування, депортації, негуманні дії, узяття заручників, спричинення серйозних фізичного і духовного збитку, вбивства і інші злочини.

Караджіч, згідно офіційної версії, був затриманий увечері 21 липня в результаті спецоперації, подробиці якої не розголошуються, і чекав видачі МТКЮ в слідчому ізоляторі Спеціального суду в Белграді, повідомляє РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Караджіч звинувачує Гаазький суд у поспіху і нарікає на цькування ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути